Sopimuspalokunnat 28.11.2023

Etelä-Savon sopimuspalokunnat käärmeissään säästöistä – tunnelmat ovat alakuloiset

Pintapelastaminen oli tätä kuvaa otettaessa aiheena Savonrannan VPK:n viikkoharjoituksessa.

Pintapelastaminen oli tätä kuvaa otettaessa aiheena Savonrannan VPK:n viikkoharjoituksessa.

Tunnelmat sopimuspalokunnissa ovat alakuloiset Etelä-Savossa. Alueen sopimuspalokuntien neuvottelukunta kritisoi hyvinvointialuetta säästöjen kohdistamisesta sopimuspalokuntatoimintaan. Hyvinvointialueen valtuuston hyväksymässä palvelutasopäätöksessä kohdistetaan 300000 euron säästöt sopimuspalokuntien tekemään varallaoloon. Neuvottelukunnan puheenjohtaja Kari Jääskeläinen kantaa huolta siitä, että säästöpäätökset vievät väkeä pois sopimuspalokuntatoiminnasta.

”Hanskat pannaan naulaan ja tämä vaikuttaa maaseutupalokuntien lähtövalmiuteen.”

Alueen palokunnat eivät hyväksyneet syksyllä neuvoteltuja palokuntasopimuksia ja niistä neuvotellaan ensi vuonna.

”Halutaanko, että maaseutualueella on palokuntia myös jatkossa.”

Säästötoimenpiteet voivat johtaa myös siihen, että Savonlinnan paloasemaryhmän alueella sanotaan irti nykyiset palokuntasopimukset.

Kannanotossa todetaan, että sopimuspalokunnissa on jouduttu jo pitkään tulemaan toimeen pienillä resursseilla. Nyt tilanne pahenee entisestään.

”Suunnitelmien ja mahdollisten päätösten seurauksena vahvistuu käsityksemme siitä, ettei pelastustoimessa ja hyvinvointialueilla arvosteta sopimuspalokuntia missään mielessä ja säästöt tehdään hyvinvointialueen kustannustehokkaimmasta osasta”.

Kari Jääskeläinen pelkää, että nyt koetut säästöt ovat vasta alkua.

”Tulevien vuosien aikana joudumme näkemään, että ehkä jopa kolmannes paloasemista suljetaan. Kun valot kerran sammutetaan, ei niitä enää koskaan sytytetä.”

Kannanotossakin muistutetaan, että Suomessa on harva paloasemien verkosto. Jos aiotaan varautua ja huolehtia koko maan kohtuullisesta pelastustoimen palvelusta, ei voida sopimuspalokuntien määrää vähentää tai leikata rahoitusta, joka on jo pitkään ollut kestämättömän pieni.

Etelä-Savossa toimii tällä hetkellä 27 sopimuspalokuntaa. Niissä toimii 480 sopimuspalokuntalaista. Osalla heistä on myös henkilökohtainen sopimus hyvinvointialueella toimivan pelastuslaitoksen kanssa.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Kari Jääskeläinen

Lue lisää