Sopimuspalokunnat 16.4.2021

Helsingin VPK:lle valmistuu uusi oma paloasema kesällä 2022 Jätkäsaareen

Helsingin VPK:n pitkään suunnitellun uuden paloaseman rakentaminen alkaa tänä vuonna. Uuden paloaseman on tarkoitus valmistua kesällä 2022. 157-vuotiaalla VPK:lla oli vuoteen 1967 saakka oma palokunnan talo Helsingin keskustassa. Vuonna 1889 valmistuneessa historiallisessa rakennuksessa kokoontui myös Suomen yksikamarinen eduskunta vuosina 1907–1910.

Nykyiset tilat Albertinkadulla eivät sovellut nykyaikaiseen pelastustoimintaan. Esimerkiksi sammutuskalusto ei mahdu 1950-luvun ahtaaseen kellariin. Uusi paloasema soveltuu kaikkien palokunnan osastojen käyttöön, sillä suunnittelussa on huomioitu myös turvallisuusviestinnän sekä naisosaston ja veteraanijoukkueiden tarpeet.

Uusi paloasema valmistuu Messipojankujalle Jätkäsaaressa. Rakennuspaikka on suunniteltu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa ja myös pelastuslaitos on vaatinut, että kaupungin yhden sopimuspalokunnan paloasema sijaitsee keskustan tuntumassa. Myös meren läheisyys antaa mahdollisuuden laajentaa tarpeen vaatiessa toimintaa siihenkin suuntaan.

Paloasemasta tulee osin kaksikerroksinen 750 neliön suuruinen. Kalustohalli vie tilasta 250 neliötä ja muu osuus rakennuksesta jakautuu kahteen 250 neliön suuruiseen tilaan.

Asemalle rakennetaan neljä autotallia, joista yksi toimii nyt pesutallina. Palokunnalla on tällä hetkellä kolme autoa. Moderni paloasema rakennetaan tarkoituksenmukaisiksi kokonaisuuksiksi, joissa otetaan huomion työergonomia ja -turvallisuus. Kaluston ja varusteiden huollossa toteutetaan myös puhdas paloasema -ajattelua.

Uusi paloasema palvelee palokuntaan ainakin seuraavat 50 vuotta. Sen kustannusarvio on 2,2 miljoonaa euroa ja Palosuojelurahasto avustaa hanketta 220000 eurolla.

Teksti: Esa Aalto

Lue lisää