Sopimuspalokunnat 4.9.2019

Isto Kujala jää eläkkeelle – ”Mieluisa, mutta raskas työ”

Isto Kujalalle myönnettiin tänä vuonna järjestöneuvoksen arvonimi. Vierellä tärkeä tukija vaimo Raija (vas.) sekä tytär Sanna.

Isto Kujalalle myönnettiin tänä vuonna järjestöneuvoksen arvonimi. Vierellä tärkeä tukija vaimo Raija (vas.) sekä tytär Sanna.

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtajan tehtävää 13 vuotta tehnyt Isto Kujala jää eläkkeelle ensi vuoden alussa. Kujala on toiminut myös vuonna 2001 perustetun järjestön puheenjohtajana.

”Päätös oli vaikea. Tähän ei liity muuta kuin se, että olen ikääntynyt, 63 vuotta täyttänyt Kujala kertoo.

”Työ on erittäin mieluisaa, mutta raskasta. Olen ollut viime aikoina kovin väsynyt ja tärkeä tukijani eli vaimoni on tähän kovalla kädellä puuttunut. Hänen kanssaan teimme päätöksen, että minun on syytä jättää nämä hommat”, Isto Kujala kertoo.

”Tätä tekee 24/7 -hengessä. Matkapäiviä kertyi viime vuonnakin 123. Joka vuosi niitä tulee yli sata. Ja sitä tahtia niitä on kertynyt 13 vuoden ajan, jonka olen ollut eläkkeellä armeijasta.”

”Tämä työ on ollut minulle suuri intohimo ja on kova paikka luopua siitä.”

Uutta toiminnanjohtajaa aletaan hakea heti avoimella haulla ja valinta on tarkoitus tehdä nopeasti.

”Olen lupautunut olemaan uuden toiminnanjohtajan tukena tarpeen mukaan. Muita tehtäviä en ota. En ryhdy enää puheenjohtajaksi enkä hallituksen jäseneksi”.

Yhteistyössä on voimaa

Isto Kujalan johtama Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on viime vuosien aikana tehnyt likeistä yhteistyötä ammatillisen edunvalvontajärjestön Suomen Palomiesliiton kanssa.

”Fiksusti ajattelevat palokuntalaiset arvostavat palomiehiä, joista monet myös kouluttavat heitä”, Isto Kujala sanoo.

Isto Kujala (vas.) ja Kim Nikula ovat järjestöjensä johtajina tehneet paljon yhteistyötä viime vuosien aikana.

”Jo vuosia sitten keskustelimme asioista, mutta silloin aika ei ollut vielä kypsä näin tiiviiseen yhteistyöhön. Myöhemmin molempien järjestöjen hallitukset keskustelivat asioista ja hälvensimme turhia ennakkoluuloja. Siinä esimerkkiä muillekin”, Kim Nikula toteaa.

Palomiesliiton hallituksella on kanta, että yhteistyötä tehdään Sopimuspalokuntien liiton kanssa.

Kim Nikula toivoo, että alalla voitaisiin laajemminkin tehdä yhteistyötä.

”Meillä pitäisi olla yhteinen näkemys siitä, mihin haluamme toimialaamme kehittää.”

Miksi ei saisi puhua rahasta?

Molempien lempiaihe on pelastustoimen toimintaedellytysten turvaaminen. He ovat hämmästyneitä siitä, ettei se ole alan yhteisissä tavoitteissa päällimmäisenä.

”Miksi ei saisi puhua alan toimintaedellytyksistä ja rahasta”, Isto Kujala kysyy.

Kim Nikula ehdottaa alan yhteisiksi julkisiksi tavoitteiksi toimintaedellytysten turvaamista kaikissa olosuhteissa, työturvallisuuden, työhyvinvoinnin ja työterveyden sekä koulutusjärjestelmän kehittämistä.

”Siinä on hyvät teemat”, Isto Kujala yhtyy ehdotukseen.

Isäntämalli ei ole este pelastustoimen yhdenmukaisemmalle toiminnalle, vaikka Isto Kujala pelastustoimen valtiollistamista kannattaakin.

”Organisaatio ei voi estää hyvää toimintaa. Siitä riippumatta tämän pitää alkaa näyttää Suomen pelastustoimelta”, hän sanoo.

Isto Kujalan ja Kim Nikulan haastattelu julkaistiin Pelastustiedossa 6/2019.

Teksti ja kuvat: Esa Aalto

Lue lisää