Työturvallisuus 29.10.2024

Kellokosken VPK:ssa kaikille oikeat ja toimivat varusteet tarpeen mukaan – uutta hankitaan säännöllisesti

Metsäpalokeikoille on hankittu omat asut ja moottoroidut puhallinsuojaimet suodattimin reppuvaljasmallina. Niihin kiinnitetyillä häkävaroittimilla varmistetaan turvalliset työskentelyolot. Jatkuva puhallus tuo kasvoille raitista, viileää ilmaa ja työtä jaksaa pidempään. Puhallinsuojaimia voi käyttää myös esimerkiksi jälkiraivauksessa.

Metsäpalokeikoille on hankittu omat asut ja moottoroidut puhallinsuojaimet suodattimin reppuvaljasmallina. Niihin kiinnitetyillä häkävaroittimilla varmistetaan turvalliset työskentelyolot. Jatkuva puhallus tuo kasvoille raitista, viileää ilmaa ja työtä jaksaa pidempään. Puhallinsuojaimia voi käyttää myös esimerkiksi jälkiraivauksessa.

Kellokosken VPK hankkii vuosittain kaksi uutta täyttä sammutusasupakettia. Kaikilla on silloin aina toimivat ja hyvä varusteet. Myös maastopalokeikoille on hankittu varusteet, joissa jaksaa ja on turvallista työskennellä. Altistuminen on haluttu saada minimiin.

Timo Åhs on Kellokosken VPK:n varapäällikkö ja työskentelee ensihoidon kenttäjohtajana.

”Olemme jo pitkään kehittäneet ja hankkineet henkilökohtaisia varusteita yhteistuumin toiveiden pohjalta ja toki seuranneet myös alan trendejä. Luimme myös Pelastustiedon vuoden 2021 jutun altistusmittauksista ja maastopaloissa käytettävistä henkilökohtaisista suojaimista. Se herätti ajatuksia, ja tutustuimme myös Pelastusopiston hankkeen loppuraporttiin. Hankkeessa testattiin, mikä suojain rasittaa minkäkin verran.”

Loppuraportissa todettiin, että rakennuspaloihin suunniteltu palopuku ei sovellu metsäpalojen sammuttamiseen. Raskas sammutuspuku antaa hyvän suojan, mutta sen lämpökuormitus on niin suuri, että haitat kumoavat hyödyt.

”Meidänkin alueella oli silloin runsaasti maastopaloja. Kaikki olivat puhki tuntien työskentelyn jälkeen, kun keskellä kesää pukeuduttiin kalvoasuun. Siitä lähti ajatus kehittää varusteita edelleen. Varusteiden pitää olla kunnossa, kun tehdään vapaaehtoistyötä omalla ajalla suurella riskillä yhteisen hyvän eteen. Hyvät varusteet ovat palokunnalle myös vetovoimatekijä”, Åhs painottaa.

Kevyempiä metsäpaloasuja VPK:lla on yhteensä parikymmentä, joista osa henkilökohtaisia, omalla työllä hankittuja. Moottoroituja puhallinsuojaimia on viisi. 

Varsinaisiin sahaustöihin on palokunnassa omat kenkänsä, mutta muuhunkin käyttöön suositellaan kenkää luokan 2 sahasuojauksella kaiken varalta. Hanskat voi valita neljästä eri mallista omien mieltymysten mukaan. Kaikessa mennään työturvallisuus ja laatu edellä.

”Saamme sammutussopimuksen mukaisen korvauksen, joka kattaa omien henkilökohtaisten suojavarusteiden hankinnan. Pelastuslaitokselle riittää, että varusteet ovat normien mukaiset, mikä jättää meille pelivaraa”, Åhs kuvailee.

”Saamme sammutusasut ja -varusteet samaan hintaan kuin pelastuslaitos on kilpailuttanut, mutta seuraamme markkinoita myös itse. Mieluummin tasapuolisesti hyvät kaikille kuin huippuvarusteet muutamalle. Mieluummin vähän kerrallaan, muuten pitäisi säästää koko ajan isoihin kertahankintoihin.”

”Kun tilaamme uuden sammutusasun, se tilataan yleensä tulevan käyttäjän mittojen mukaan. On myös jäseniä, jotka eivät aio koskaan savusukeltaa. Heille on hankittu kaksikerroksinen kalvollinen kevyempi ja edullisempi asu, jolla saa tehdä kaikkea muuta kuin savusukeltaa. Autoissa on myös esimerkiksi konemiehelle kevyempi kypärä aktiivisella kuulosuojaimella ja otsalampulla”, Timo Åhs kertoo.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue koko juttu Pelastustiedosta 6/2024.

Lue lisää: Metsäpalosta irtoaa ikävä kemikaalicocktail – altistuminen on iso riski sammuttajalle
Pelastajan työvälineet ja henkilökohtaiset suojaimet metsäpaloissa

Lue lisää