Sopimuspalokunnat 20.8.2021
Facebook (71)

Länsi-Uudenmaan sopimuspalokunnat etsivät uusia jäseniä hälytysosastoihin – sammutustyökurssille pääsee talven mittaan, tositoimiin ensi kesänä

Myös Kauklahden VPK on mukana rekrytapahtumassa. Kuva viikkoharjoituksista syksyltä 2019. VPK perusti kemikaalionnettomuuden puhdistuspisteen, jonka suihkuun Bobäck FBK:n

Myös Kauklahden VPK on mukana rekrytapahtumassa. Kuva viikkoharjoituksista syksyltä 2019. VPK perusti kemikaalionnettomuuden puhdistuspisteen, jonka suihkuun Bobäck FBK:n "kemikaalisukeltajat" ohjattiin.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja alueen sopimuspalokunnat järjestävät yhdessä rekrytointitapahtuman syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tarkoitus on löytää uusia jäseniä sopimuspalokuntien hälytysosastoihin.

”Kerromme pelastustoimesta ja siitä, minkälaisia mahdollisuuksia uusi harrastus tarjoaa. Tilaisuuden lopussa on tarkoitus tutustua varusteisiin, jotta seuraavalla kerralla voidaan jo harjoitella. Siitä edetään käytännön asioihin, sammutusasun pukemiseen ja perustaitoihin”, Veikkola VPK-FBK:n päällikkö Sami Viholainen kertoo.

Jokainen palokunta esittelee hälytysosastonsa toimintaa omalla asemallaan 5. syyskuuta kello 10 alkaen. Tapahtumaan voi ilmoittautua täällä.

”Fokus on nyt tiukasti täysi-ikäisissä, joista saamme uutta voimaa muun muassa sammutustöihin. Osalla alueen palokunnista on riittävästi jäseniä, mutta etenkin pienten paikkakuntien palokunnilla on vaikeuksia, koska hälytysosastot ovat hyvin pieniä. Haluamme tuoda apua heille, ja yhtä lailla jokaiselle palokunnalle”, Viholainen sanoo.

Toiveissa 40-80 uutta jäsentä

Tyypillisesti palokunnan hälytysosastoon kuuluu 12-24 henkilöä, niin miehiä kuin naisiakin. Hälytysosastoissa on monia eri tehtäviä, kuten yksikönjohtaja, savukeltaja, ensiauttaja, pintapelastaja, konemies, sammutusmies ja harjoittelija. Monessa palokunnassa hälytysosastoon voi liittyä jo ennen 18 vuoden ikää, mutta hälytyksille pääsee vasta täysi-ikäisenä. Varsinaista yläikärajaa palokuntien hälytysosastossa ei ole.

Länsi-Uudenmaan alueella on 40 palokuntaa, joiden vahvistukseksi rekrytointitapahtuman toivotaan tuovan 40-80 uutta jäsentä. Uusille palokuntalaisille on laadittu 12-kohtainen koulutussuunnitelma, joka perehdyttää heidät toimintaan niin, että he voivat edetä nopeaan tahtiin sammutustyökurssille. 

”Tavoite on, että saamme koulutusputkeen uusia jäseniä joka palokunnasta yhdestä neljään henkilöä. Koulutus järjestettäisiin yhteistyössä pelastuslaitoksen ja pelastusliittojen kanssa niin, että kaikki saataisiin koulutettua ja FireFit-testattua kevään mittaan. He olisivat sitten ensi kesänä rivissä.”

Kaveriporukka, joka kokoontuu napin painalluksesta

Sopimuspalokunnat tiedottavat tapahtumasta tasaisin väliajoin omilla verkkosivuillaan ja some-kanavissaan. Lisäksi mainoksia jaetaan kauppojen ilmoitustauluille ja vastaaviin paikkoihin. 

Jos rekrytointitapahtuma saa tuulta alleen, se voisi kasvaa valtakunnalliseksi.

”Miksi tästä ei voisi tulla kansallinenkin tapahtuma, jossa kaikki palokunnat olisivat yhtä aikaa mukana? Meillä ei olla vielä niin suuressa paniikissa, kuin vaikkapa jossain itärajalla, jossa ihmetellään, kuka sammuttaisi paloaseman valot”, Viholainen pohtii.

Miksi palokuntaan sitten kannattaisi liittyä?

”Parasta on kaveriporukka ja yhteishenki. Se on ykkösjuttu, yhtä lailla kuin lätkä- tai fudisjengissä. Tämä kaveriporukka vain toimii vähän eri tavalla, se kokoontuu napin painalluksesta. Lisäksi tarjolla on itsensä kehittämistä ja mielenkiintoista tekemistä”, Viholainen summaa.

Lähimmän palokuntasi löydät täältä, ja ilmoittautumaan mukaan pääset täällä.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää