Raivauskalusto käytännön toimissa.
Pennalan VPK:ssa katsottiin, että rakennuspalojen jälkiraivausta voisi tehdä myös turvallisemmin. Nettiä selaamalla löydettiin Euran VPK:ssa käyttöön otettu raivausauto. Mallia otettiin euralaisten kymmenisen vuotta sitten hankkimasta nelivetoalustasta, jossa on tukkinosturi. Nyt Pennalassa on ollut jo kuusi vuotta käytössä rekan vetonupista rakennettu kuljetusalusta järeälle tukkinosturille. Työturvallisuuden parantamiseksi on kummassakin palokunnassa päädytty hankkimaan järeämpää raivauskalustoa.
”Eurasta löysimme myös yrityksen, joka rakensi meille haluamamme kaluston”, hanketta palokunnassa vetänyt, aikaisemmin päällikkönäkin toiminut Petri Greijula kertoo.
Raivauskalusto on tuttua myös siviiliammatin vuoksi, sillä hän työskentelee kaivinkoneurakoitsijana.
Päijät-Hämeen alueella rakennuksia palon jälkiä raivaava kalusto on käynyt myös naapurin puolella Kanta-Hämeessä. Tehtäviä kalustolla on ollut jopa joka toinen viikko.
”Raivauskalusto otetaan keikoilla tyytyväisenä vastaan, kun sen avulla jälkiraivausta ei tarvitse tehdä käsipelillä”, hän sanoo.
”Pelastuslaitoksella hankintaan suhtauduttiin aluksi nihkeästi eikä tästä sopimuksessa makseta erilliskorvausta”, Greijula kertoo.
Palokunta maksoi hankinnasta sata tuhatta euroa. Nosturille pitää neljän vuoden kuluttua tehdä kustannuksia tuova kymmenvuotistarkastus, jolloin aiotaan kysyä korvausta pelastuslaitokselta.
Palokunnan jäsenet on koulutettu käyttämään raivauskalustoa. Keikalle lähtee yleensä kaksi henkilöä.
Sammutusmies Sami Samula on yksi koulutetuista. Hän työskentelee yhdistelmäajoneuvon kuljettajana, joten järeämmän kaluston kanssa toimiminen on tuttua.
”Käytäntö on opettanut ja kaluston käyttö on helppoa.”
Petri Greijula kertoo, että parhaiten oppii hyppäämällä puikkoihin ja kokeilemalla.
”Olemme harjoitelleet siirtelemällä kolmimetrisiä haapapöllejä ja kauhomalla lunta.”
Kaluston kanssa harjoitellaan kuukausittain. Harjoittelun avuksi voidaan ottaa myös ohjaamossa oleva kytkin, jolla laitteen saa toimimaan hitaammin.
Orimattilassa toimiva Pennalan VPK tulee ensi vuonna 130 vuoden ikään.
Teksti: Esa Aalto Kuvat: Pirita Greijula ja Esa Aalto