Puomin ulottuma on noin kymmenen metriä ja se nousee hyvin ylöspäin, joten työskentely korkeammallakin onnistuu helposti.
Pirkanmaalle perustettiin uusi sopimuspalokunta. Pirkanmaan VPK hankki omistukseensa kaivinkoneen ja kuljetusauton. Samalla solmittiin hyvinvointialueen pelastuspalveluiden kanssa sopimus.
Viime kesänä toimintansa aloittanut Pirkanmaan vapaaehtoinen palokunta on perustettu laajentamaan sopimuspalokuntien tarjoamia palveluita pelastuslaitokselle. Palokunta hankki ensi töikseen tela-alustaisen kaivinkoneen ja sille sopivan kuljetusauton, ja solmi pelastuslaitoksen kanssa palokuntasopimuksen tehtäville, joissa tarvitaan esimerkiksi raivausta raskaalla kalustolla. Tavoitteena on, että Pirkkalasta liikkeelle lähtevä kalusto saadaan kahdessa tunnissa työn touhuun.
Palokunnan jäsenet tulevat alueen pirkanmaalaisista sopimuspalokunnista. Tällä hetkellä mukana on jo 60 innokasta palokuntalaista. Myös kokonaan uusia jäseniä on saatu mukaan palokuntatoimintaan.
Idean isä on pitkään palokuntaan kuulunut Heikki Koskinen, jonka päivät kuluvat raskaalla kalustolla työskennellen.
”Tarpeen raskaammalle kalustolle on nähnyt usein keikkapaikoilla. Monesti raivauskalustoa on jouduttu odottamaan pitkiäkin aikoja, ja silloin arvokasta aikaa on mennyt hukkaan. Kysymys on myös työturvallisuudesta, sillä järeän kaluston avulla vähennetään pelastajien altistusta ja vältetään kattotyöskentelyä”, Koskinen sanoo.
Osaaminen hyödyksi
Palokunnista löytyy erilaista osaamista, jota palokunnan puheenjohtajan Henrik Joen mielestä kannattaisi pelastuslaitosten hyödyntää enemmänkin. Pirkanmaan VPK:n toimintaan on saatu mukaan henkilöitä, jotka ovat ammattitaitoisia sekä kaivinkoneen että kuorma-auton kuljettajia.
”Silti jokainen koulutetaan käyttämään palokunnan kalustoa ja hyväksytysti suoritetun näyttökokeen jälkeen he ovat oikeutettuja toimimaan kalustollamme”, palokunnan päällikkö Sami Einola kertoo.
Kaivinkonetta voidaan käyttää erilaisiin kaivuu- ja purkutöihin ja sen hydraulijärjestelmään voidaan liittää erilaisia työkoneita. Pelastustoiminnassa voidaan käyttää apuna esimerkiksi kauhoja, purkukouraa tai jatkopuomia.
”Yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa kehitämme esimerkiksi korkeapainesammutusjärjestelmää, jolla voidaan hyödyntää myös koneen hydrauliikan tuomia etuja”, Henrik Joki kertoo.
Kaivinkoneella voidaan rakennuspaloissa raivata, rajoittaa tai purkaa rakenteita. Maastopaloissa sillä voidaan tehdä rajoituslinjaa ja tarpeen mukaan rakentaa esimerkiksi maavalleja tai tulvavalleja.
Teksti: Esa Aalto
Kuva: Heikki Koskinen
Lue koko juttu Pelastustiedosta 8/2023