Tyytyväisiä ilmeitä puhdistuskaluston edessä. Äärimmäisenä vasemmalla Eero Heinonen Rekolan VPK:sta. Neljäs vasemmalta on kouluttajana toimiva ylikersantti Jari Vanhanen ja hänen vieressään yliluutnantti Mika Merenlahti sekä hänen vieressään Teemu Helenius Sottungsby FBK:sta.
Keski- ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitokset aloittivat yhteistyön Puolustusvoimien kanssa, jossa Puolustusvoimat kouluttaa vaarallisten aineiden puhdistuskalustonsa käyttöön sopimuspalokuntalaisia. Tänä vuonna on koulutettu väkeä viidestä sopimuspalokunnasta ja koulutettavia tulee vielä kolmesta sopimuspalokunnasta. Puhdistuskalustoyhteistyötä esiteltiin tiistaina Vantaalla, jossa järjestettiin kolmanneksi viimeinen 24365-palokuntakiertueen tapahtuma.
Sopimuspalokuntalaiset kouluttaa pelastusupseeristo Kaartin Jääkärirykmentistä. Pelastusupseeri, yliluutnantti Mika Merenlahti ja pelastusaliupseeri, ylikersantti Jari Vanhanen kehuvat sopimuspalokuntalaisia hyviksi ja motivoituneiksi koulutettaviksi.
”Kolmen päivän koulutuksen jälkeen he osaavat toimia puhdistuskaluston kanssa.”
Koulutuspaketti on yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa ja sitä on ollut tekemässä paloesimies Jukkapekka Patoluoto Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.
”Viitisenkymmentä sopimuspalokuntalaista tullaan kouluttamaan. Tavoitteena on, että puhdistuskaluston käytöstä tulee palokunnille erikoistumistehtävä ja toiminta saadaan kirjattua sopimuksiin. Sen jälkeen he ovat mukana keikoilla tarpeen mukaan.”
Pelastuskeskuksen pihalle kiertueiltaa varteen pystytetty kalusto kävi myös koulutustarkastuksesta ja kouluttajat olivat tyytyväisiä näkemäänsä.
Kalustoa olivat kokomassa ja purkamassa palokuntalaiset Rekolan VPK:sta, Sottunsby FBK:sta ja Tolkkisten VPK:sta. Mukana toiminnassa ovat myös Nurmijärven VPK ja Gumbo FBK. Koulutukseen tulevat vielä Hyvinkään konepajan TPK, Hamarin VPK sekä Friherrsin FBK.
Mielekästä tekemistä
Uudenmaan pelastuslaitokset hankkivat muutama vuosi sitten yhteisen kemikaalitorjuntayksikön. Sen tukitehtävissä voidaan käyttää alueen sopimuspalokuntalaisten miehittämää Puolustusvoimien puhdistuskalustoa. Myös Puolustusvoimat saa tarpeen vaatiessa koulutettuja sopimuspalokuntalaisia tehtäviinsä.
”Kalusto tulee Puolustusvoimilta ja miehet pelastuslaitokselta;” kuvailee yliluutantti Merenlahti toimintaa.
PUJO-ajoneuvossa on puhdistuslinjasto kaluston, kuten saastuneiden ajoneuvojen puhdistamiseksi. Lisäksi on henkilöpuhdistuslinja.
”Henkilöpuhdistuslinjaston kautta voidaan käsitellä 60 potilasta tunnissa,” Merenlahti sanoo.
Rekolan VPK:ssa on koulutettu väkeä puhdistuskaluston käyttöön. Päällikkö Eero Heinonen kertoo, että uusi tehtävä on otettu hyvin vastaan palokunnassa.
”Onhan tämä hyödyllistä ja kustannustehokasta toimintaa. Veronmaksajien kannalta hyvä asia ja meille palokuntalaisille tuo uutta tekemistä.”
”Olen ollut parikymmentä vuotta mukana ja pitkästä aikaa on hyvää ja hyödyllistä tekemistä. On muutakin kuin perusselvitysten tekemistä”; Heinonen sanoo.
Myös Sottunsby FBK on mukana puhdistuskalustotoiminnassa. Teemu Helenius kehuu myös uutta toimintaa motivoivaksi.
”Tässähän on joutunut myös epävirallisesti kertausharjoitukseen, kun sotilaallisilla komennoilla johdetaan toimintaa.”
”Alussa oli hankalaa, kun kaluston tavarat levitettiin ja niitä piti alkaa koota. Teki mieli melkein lähteä kotiin, mutta kun sotilaiden johdolla ja kouluttamana pääsi jyvälle asiassa, on homma ollut tosi mielekästä. Ehdottomasti voi suositella kaikille”, Helenius sanoo.
Kertauksiin hyvitys
Pelastuspäällikkö Jyrki Landstedt toivoo, että ajatus sopimuspalokuntalaisten koulutuksen hyväksymiseksi kertauspäiväksi suhtauduttaisiin myötämielisesti Puolustusvoimissa.
”Olisihan se näille koulutetuille sopimuspalokuntalaisille erittäin motivoivaa, kun he harjoittelevat Puolustusvoimien kalustolla, että saisivat joidenkin tuntien tai kertojen jälkeen niistä kertausharjoituspäiviä. Sitä voisi hyvin verrata vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin.”
Puolustusvoimien Suojelukoulussa järjestetään myös sammutuskursseja. Tarkoitus on Landstedtin mukaan ottaa koulutettuihin yhteys, jotta heidät saataisiin mukaan sopimuspalokuntatoimintaan.
”Uusia aktiiveja tarvitaan aina mukaan”, sopimuspalokuntalaiset Eero Heinonen ja Teemu Helenius sanovat.
Jukkapekka Patoluoto huomauttaa, että järjestelmä on käytettävissä koko maassa, niin kaupungeissa kuin maaseudulla.
Teksti ja kuvat: Esa Aalto