Sopimuspalokunnat 6.2.2017

SSPL: vetovoimaisuus kaikkien palokuntien hyödyksi

Hyvinkään VPK harjoitteli kattosimulaattorilla lokakuussa 2016.

Hyvinkään VPK harjoitteli kattosimulaattorilla lokakuussa 2016.

Sopimuspalokuntien vetovoimaa voidaan pitää yllä monin tavoin.

Vetovoimainen sopimuspalokunta -hankkeen työhyvinvoinnin asiantuntija, psykologi Heini Kämäräinen on löytänyt palokunnista paljon hyviä, jo käytössä olevia toimintatapoja.

Tavoite on hankkeen avulla levittää näitä käytäntöjä kaikkien palokuntien käyttöön ja lisäksi tuottaa uusia työkaluja, joilla jäsenten työhyvinvointia voidaan kehittää.
Sopimuspalokunnilla ja VPK-yhdistyksillä on merkittävä rooli yhteiskunnan näkökulmasta. Vuonna 2016 lähti sopimuspalokunnan paloauto hälytystehtävään 74 827 kertaa.

Sopimuspalokuntatoimintaan, jonka kivijalan vapaaehtoiset palokuntayhdistykset muodostavat, onkin sitouduttava vapaaehtoisuutta vahvemmin.

”Olen vaikuttunut siitä, kuinka ammattimaisesti sopimuspalokunnissa suhtaudutaan hälytystehtäviin ja valmiuteen”, toteaa Kämäräinen.

Ajankohtaisseminaari Tampereella

Vetovoimainen sopimuspalokunta- hankkeen lisäksi Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on mukana Työterveyslaitoksen Kroppa ja nuppi kuntoon –hankkeessa. Tämän hankkeen myötä palokuntiin saadaan keinoja fyysisen kunnon, terveellisen ravinnon ja jaksamisen parantamiseen.

Näiden hankkeiden avulla SSPL pyrkii tukemaan kolmannen sektorin sopimuspalokuntatoiminnan ja pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan vahvaa tulevaisuutta.

Suomessa on 709 sopimuspalokuntaa, jotka jakautuvat 491 yhdistysmuotoiseen sopimuspalokuntaan (VPK) ja 200 henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokuntaan (HSPK) ja 18 työpaikkasopimuspalokuntaan. Näissä toimii noin 13 400 hälytyskelpoista palokuntalaista.

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton ajankohtaisseminaari järjestetään Tampereella Tampere-talon Duetto-salissa lauantaina 18. helmikuuta kello 12.

Tapahtumassa vietetään historiallinen juhlahetki: liitto saa käyttöönsä oman lipun, joka naulataan ja vihitään käyttöön seminaarin päätteeksi.

Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia aiheita, kuten pelastustoimen uudistamista ja digitalisaatiota. Seminaariin voi ilmoittautua 11. helmikuuta mennessä osoitteeseen isto.kujala@sspl.fi.

Lähde: Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää