Sopimuspalokunnat 24.8.2016

Uudistus mietitytti sopimuspalokuntalaisia

Isto Kujala innosti palokuntalaisia keskustelemaan uudistuksesta.

Isto Kujala innosti palokuntalaisia keskustelemaan uudistuksesta.

Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan sopimuspalokunnat keskustelivat tulevasta pelastustoimen uudistuksesta elokuun puolivälissä, kun Suomen sopimuspalokuntien liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala kävi puhumassa uudistuksesta Porin VPK:n asemalla.

Mukana oli noin 40 palokuntalaista tulevalta suuralueelta.

Kujala kertoi, miten päätettyyn aluejakoon on päästy ja viittaisi myös valtiovallan sisäisen turvallisuuden selontekoon sekä pelastustoimesta tehtyyn strategiaan.
Kujala innosti palokuntalaisia pohtimaan esimerkiksi, mitä sanoja uudistuksesta tulee mieleen, millä termein voi kutsua palokuntalaista, kuinka on suuralueen palokuntien yhteistyön laita, ja mikä olisi uudistuksessa tärkeintä sopimuspalokuntien kannalta.

Uudistuksessa mietitytti esimerkiksi päätöksenteon siirtyminen kauemmaksi, toimintatapojen erilaisuus ja asemien säilyminen.

Uudistuksessa tärkeintä sopimuspalokuntalaisille ajateltiin olevan olevan vaikkapa palokuntien koulutusjärjestelmän kehittäminen tai hälytysvasteiden uusiminen.
Markku Heino Porin VPK:sta sanoi, että tilaisuus oli hyvä ja se avasi vähän uuden aluejaon perustaa.

”Pelastustoimen uudistus on vasta alussa, ja eri tahojen yhteistyöllä se saadaan loppuun. Uudistusta on myös turha pelätä. Pitäisi saada yhteisiä pelisääntöjä. Tärkeää olisi myös se, että palokunnan tuottamasta palvelusta maksettaisiin samoilla perusteilla, jopa ympäri Suomen.”

Teksti ja kuva: Arto Papunen

Lue lisää