Kalustokisassa Veikon Maljan pokkasi Iitin VPK:n joukkue.
Aurinko helli palokuntanuorten SM-kilpailua Helsingin Kansalaistorilla 18. toukokuuta.
Pääkaupunkiin saapui nelisenkymmentä joukkuetta ja lähes 300 nuorta palokuntalaista
kisaamaan mestaruuksista. Osaavat joukkueet antoivat hyvän kuvan pelastusalasta.
SM-kisa koostuu tieto- ja kalustokilpailusta. Kalustotietokilpailussa kisattiin 32. Veikon Maljan voittajasta.
Ensikertalaisena kisaturistina hipsuttelin paikalle kurkistellen kisa-aluetta ja rakentuvia rastiratoja. Pian alueen valtaisivat palokuntanuoret, jotka janosivat Veikon Maljan voittoa. Pohdiskelin, että millaisia nuoria tulisin kohtaamaan ja mitä kisatehtäviä he ratkoisivat. Tulta päin – katsotaan, mitä kisapäivä tuo tullessaan.
Kuhina kävi kuin Silakkamarkkinoilla Pikku-Finlandian aulassa, kun kaikki kisaajat ja kouluttajat odottivat avajaisia. Virkapukuiset järjestäjät ja avauspuheiden pitäjät odottivat lavalle astumista. Kisajännitys oli aistittavissa ja lähes käsinkosketeltavissa.
Kisa alkoi – ovia vedettiin kiinni ja SM-tietokilpailu käynnistyi Pikku-Finlandiassa. Päätin, etten häiritse tietokilpailijoita, ja lähdin kohti Kansalaistoria.
Kalustokilpailun huumaa
Kolme kisarataa oli valmiina varusteineen. Lisäksi Kansalaistorilla oli esittelyvalmiina erilaista palokalustoa ja 30 metrin korkeuteen kohoava nostolavalaite, jotka ottivat vastaan kisavieraat.
Tampereen VPK:n nuoret odottivat ensimmäisten joukossa pääsyä kalustokilpailun tehtävien pariin. Kolme joukkueen jäsentä eli Emilia Ahonen (ryhmänjohtaja), Arttu Kalliomäki ja Eino Korkeamäki olivat jo suorittaneet tietokilpailun. Kysymyksiä pidettiin suhteellisen haastavina, aiheina muun muassa kyberturvallisuus, alkusammutus ja potilaan kuljetukset. Kalustokisaan joukkueeseen liittyivät Veetu Viitala, Urho Willberg ja Milla Leppämäki. Joukkue oli tehnyt alustavan suunnitelman roolituksista.
Karanteenissa arvailtiin tehtäviä
Kalustokisan tehtävät ovat salaisia. Joukkueet odottivat Pikku-Finlandiassa karanteenissa omaa vuoroaan. Odottelijoissa oli Anjalan VPK:n joukkue, jossa oli sopiva yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta. Osa oli ensikertalaisia, toiset jo viidennellä kisamatkalla. Anjalan joukkueen Riku, Luca, Aleksi, Luukas, Leevi ja ryhmänjohtaja Emma arvasivat pyynnöstäni kilpailutehtäviä.
He odottivat nostoja, joissa kalustoa pitää nostaa katolle, solmutehtäviä sekä moottoriruiskun selvitystä. Jouduin kysymään, että mikä selvitys? Emma Leinonen kertoi, että moottoriruiskulla voi sammuttaa esimerkiksi maastopaloa. Ennen käyttöä ruiskulle tehdään selvitys, ja osien pysyvyys varmistetaan palonarulla. Olin aivan mykistynyt, miten hienosti Emma selitti asian. Näin jälkikäteen voin paljastaa, että oikein meni tämä arvaus.
Kisaorganisaatiolla yli vuoden työ
Kilpailunjohtaja Pietari Muurinen on kalustokisojen konkari – viimeksi ryhmänjohtajana vuonna 2010, jolloin kisapaikkana oli Helsingin Senaatintori. Kilpailunjohtajan saappaissa on hommia riittänyt jo yli vuoden. Kaikkiaan tapahtumaa oli tekemässä reilut sata toimihenkilöä.
”Parasta kisoissa on yhteisöllisyys ja ympäri Suomea tulevat palokuntanuoret.”
Haastavia kisatehtäviä
Kisatehtävät olivat haastavia. Monen kisa päättyi keskeyttämiseen ajan loppumisen takia. Näin harmittavasti kävi Tampereen VPK:n joukkueelle. Joukkueen kouluttaja Veera Hakkarainen kehui joukkueen sitkeyttä ja sinnikkyyttä.
”Joukkue teki hienosti harjoitellut asiat ja yritti kolmesti moottoriruiskun selvittämistä. Harmittavasti kaluston erilaisuus koitui kompastuskiveksi.”
Moottoriruiskun selvittämisen lisäksi joukkueet sammuttivat televisiopaloa simuloineen allaspalon, tekivät alkusammutustiedustelun ja kytkivät virran työvaloon.
Kalustokisassa Veikon Maljan pokkasi Iitin VPK:n joukkue. Toiseksi tuli Savion VPK ja kolmanneksi Pioneerien VPK. Tietokilpailussa voiton nappasi Helsingin VPK, toiseksi tuli Mäntsälän VPK ja kolmanneksi Oulun VPK.
Taitavia palokuntanuoria
Kohtasin päivän aikana upeita nuoria. Kaikki olivat avoimia, ystävällisiä ja uskomattoman osaavia. Haastatteluissa esiinnyttiin reippaasti ja vaikeat termitkin kerrottiin ymmärrettävästi. Myös omaa harrastustaustaa avattiin ja annettiin kehittämisideoita kisoihin. Nämä nuoret löytävät varmasti oman tiensä, jota kulkea. Kiitos kaikille mahtaville palokuntanuorille – teitä oli ilo kohdata. Erityiskiitokset Maskun ja Ylöjärven VPK:n nuorille.
Teksti ja kuvat: Sari Turunen
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Pelastustiedossa 4/2024.