Uusi asema ja kalusto piristivät Wessöön VPK:n toimintaa. Viime vuonna tehtäviä oli 80.
Wessöön VPK on onnistunut nousemaan noin kymmenessä vuodessa kuolemankielistä aktiiviseksi ja kehittyväksi palokunnaksi. Palokunnan päällikkö Patrick Nyholm kertoo, että VPK:n uusi tuleminen tapahtui suunnilleen vuonna 2008.
”Olen sanonut, että se oli sanasta kiinni, olemmeko olemassa vai emme. Kaksi naapuripalokuntaa lopetti samaan aikaan, kun me päätimme jatkaa”, hän kertoo.
Nyholm kertoo, että enemmän kuin VPK-henkeä, palokunnan jaloilleen saamisessa oli saaristolaishenkeä.
”Osa meistä päätti, että perustetaan rekrykampanja ja ostetaan uusi sammutusauto. Haimme sen Ruotsista. Paloauton myötä saimme kymmenkunta uutta sammutusmiestä mukaan ympäri Itä-Uuttamaata.”
Uusi asema, 23 000 talkootuntia
Pian myös palokunnan tilat havaittiin epäsopiviksi.
”Totesimme, että meillä on kamat ympäri tallia, eikä tämä näytä ollenkaan paloasemalta. Sitten ruvettiin miettimään, että laajentaisimme vanhaa, mutta rakennusteknisesti se oli liian vaikeaa ja kallista.”
Niinpä palokunta rakensi uuden aseman.
”Siinä meni kolme vuotta. 23 000 talkootuntia myöhemmin meillä oli 223-neliöinen uusi asema pystyssä. Kuulostaa hirveän helpolta, mutta oli siinä mutkiakin matkassa. Puolet rahoituksista saatiin EU-tuesta.”
Seitsemän naista hälytysosastossa
Nyholm kuvailee Vessöön saaressa sijaitsevaa, vuonna 1932 perustettua palokuntaa pieneksi, suureksi maaseutupalokunnaksi, jossa tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. On maastopaloja, vahingontorjuntatehtäviä ja merellisissä olosuhteissa myös paljon eläinten pelastamisia. Viime vuonna tehtäviä oli 80, tänä vuonna niitä oli elokuuhun mennessä kertynyt 60. Vipinää tulee kesäisin, kun kesäasukkaat moninkertaistavat saaren asukasmäärän. Talvisin saarella on 500 asukasta, kesällä 5000.
Palokunnalla on nelisenkymmentä jäsentä. Hälytysosastoon kuuluu 26 henkilöä. Savusukelluskelpoisia on seitsemän-kahdeksan. Hälytysosastossa on peräti seitsemän naista.
”Konservatiivisella alalla se on mielestäni hyvä saavutus. Vuonna 2008 naisia oli pyöreä nolla koko palokunnassa. Nyt meillä on naisia paitsi hälytysosastossa, myös oma naisosasto.”
Erikoisosaamisena dronet
Wessöön VPK on erikoistunut drone-toimintaan. Palokunnalla on kolme dronea, ja se myy tilannekuvapalvelua pelastuslaitokselle.
”Kesällä oli enemmän kuin kerran viikossa savuhavaintoja, ja silloin mestarit olivat sitä mieltä, että parempi ottaa drone, kuin tarpoa maastossa monta tuntia ja etsiä paloa.”
Lisäksi palokunta hälytetään automaattisesti muutamaan isoon vasteeseen, kuten suureen rakennus- tai metsäpaloon.
”Meillä on sammutusauto ja miehistöauto, joka on vasteessa mukana niin, että sammutusauto jää vielä vapaaksi asemalle. Droneyksikkö lähtee mukaan tukemaan johtoa.”
Kalustossa palokunnalla on myös Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta saatu pieni busteri.
Paras mainos on kylän läpi kiitävä paloauto
Sitä mukaa kun toiminta on kehittynyt, tehtäväkirjokin on kasvanut. Nyholm kertoo, että nykyään palokunta palvelee jo naapurikyliäkin.
Wessöön VPK on valmis kehittymään lisääkin. Nyholm mainitsee esimerkiksi ensivastetoiminnan, joka olisi hyvä saada haltuun. Hän painottaa, että palokuntaa motivoidaan parhaiten, kun sillä on tehtäviä.
”Jos hööki seisoo tallissa ja vain harjoitellaan, motivaatio valitettavasti kärsii.”
Nyholm tietää mistä puhuu, sillä Wessöön VPK:n tehtävämäärä on kuluneiden vuosien aikana noussut kymmenestä 80:een.
”Tiedän, mikä ero siinä on. Mitä enemmän keikkoja, sitä enemmän ihmiset ymmärtävät, että on kiva olla taitava ja nopea, koulutusmotivaatio nousee. Rahalla sitä ei voi ikinä saavuttaa.”
Keikat ja hyvä kalusto toimivat myös hyvänä rekrytointikeinona.
”Paras mainos on paloauto, joka kiitää pillit päällä kylän läpi.”
Lue lisää: Wessöön VPK on Vuoden sopimuspalokunta
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Wessöön VPK