Pelastustoiminta 2.7.2024

Suur-Saimaalla kaksi veneonnettomuutta samaan aikaan

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen Joutsen-alus hälytettiin avuksi Suur-Saimaalla tapahtuneeseen vesiliikenneonnettomuuteen.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen Joutsen-alus hälytettiin avuksi Suur-Saimaalla tapahtuneeseen vesiliikenneonnettomuuteen.

Suur-Saimaalla sattui kaksi vesiliikenneonnettomuuteen johtanutta navigointivirhettä lähes samanaikaisesti tiistaina 2.7.2024. 12-metrinen teräsvene ajautui karille Taipalsaaressa muutamaa minuuttia vaille kaksi iltapäivällä ja 10,5-metrinen purjevene jäi kölistään kiinni Ruokolahdella hieman iltapäiväkahden jälkeen.
”Tällaiseen onnettomuuteen hälytetään vastesuunnittelun mukaisesti kaksi lähintä venettä ja pelastusryhmää, joista toinen on vakituisen henkilöstön miehittämä. Vasteeseen kuluu myös sukeltaja ja turvasukeltaja, jos ihmisiä on joutunut veden varaan tai veneiden pohjia joudutaan tarkistamaan”, Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Toni Jaako sanoo.

Pintapelastaja ui avuksi

Taipalsaaressa karille ajaneen veneen kyydissä oli kolme henkilöä. Lähistöllä harjoituksissa ollut pelastuslaitoksen öljyntorjunta-alus Joutsen tavoitti karille ajaneen teräsveneen nopeahkosti. Aluksen välittömään läheisyyteen Joutsen ei syväyksensä takia päässyt, vaan pintapelastaja ui paikalle tekemään ensitiedustelun.
Ruokolahdella kölistään kiinni jääneessä purjeveneessä olleet kaksi henkilöä joutuivat odottelemaan avuntuloa hieman kauemmin. Palomestari Jaako arvioi, että Ruokolahden tehtävälle hälytettyjen aluksien laituripaikoista onnettomuuspaikalle on noin puolen tunnin ajomatka.
”Kenelläkään onnettomuusveneissä olleilla henkilöillä ei kuitenkaan ollut vaaraa, eivätkä veneet olleet uppoamisvaarassa”, Jaako kertoo.

Vesisukeltajat tarkastivat

”Koska tiedettiin, että ihmisillä ei ollut mitään hätää, eivätkä veneet olleet uppoamisvaarassa ja onnettomuudet olivat sattuneet navigointivirheestä, tehtäville voitiin edetä rauhassa ja suunnitellen”, Jaako sanoo.
Hän kuvaa vesiliikenneonnettomustehtäviä aina pitkäkestoisiksi. Ennen kahta tullut Taipalsaaren tehtävä saatiin pelastuslaitoksen osalta päätökseen kello 18.20. Veneestä piti pumpata vettä pois, ennen kuin se voitiin hinata Meripelastusseuran Willimies-aluksen avustuksella läheiselle telakalle. Ruokolahdessa kölistään kiinni jäänyt purjevene vedettiin irti ja avustettiin läheiseen rantaan. Tehtävään kului aikaa neljä tuntia.
”Pelastuslaitoksen vesisukeltajat tarkastivat molempien aluksien pohjan kunnon, kun alukset olivat vielä karilla. Sukeltaja kykenee myös löytämään turvallisimman hinaussuunnan alukselle lisävahinkojen minimoimiseksi. Tällaisia onnettomuuksia sattuu kesäaikaan kuukausittain. Ne ovat inhimillisiä virheitä, kuten autoilla liikenteessä”, Jaako kertoo.

Teksti Marko Partanen
Kuva Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Lue lisää