Pelastustoimi 27.2.2020

Teemu Veneskari haluaa kehittää alaa ja samalla myös itseään

Teemu Veneskari työskentelee tällä hetkellä kehittämispäällikkönä Kymenlaakson pelastuslaitoksella.

Teemu Veneskari työskentelee tällä hetkellä kehittämispäällikkönä Kymenlaakson pelastuslaitoksella.

Teemu Veneskari on tuonut urallaan pelastusalalle monia uusia ajatuksia ja käytäntöjä. Samaa jatkuvaa kehittymistä hän pyrkii noudattamaan omassakin elämässään.

”Aiotko, Teemu, oikeasti jäädä tälle alalle?” kysyi kursseillaan peräti kolme Pelastusopiston opettajaa, kun Teemu Veneskari suoritti opintojaan.

Kysymykset saattoivat johtua siitä, että Veneskarilla oli jo tuolloin kyseenalaistavia ajatuksia pelastusalasta. Hän kun ei ollut kasvanut alaan sisälle nuoresta pitäen esimerkiksi sopimuspalokuntatoiminnan kautta.

”Koko ammattikunta ja ala oli minulle kauhean uusi. Niskassa ei ollut alan kulttuurin painoa, ja tarkastelin asioita hieman eri tavalla kuin muut”, nykyisin Kymenlaakson pelastuslaitoksella kehittämispäällikkönä toimiva Veneskari sanoo.

Hänen tapansa niin Pelastusopistolla kuin muutenkin pelastusalalla on ollut kyseenalaistaa vallitsevia rutiineja ja käytäntöjä.

”Kysymykset miksi ja minkä takia avasivat monta kertaa keskustelun, pitäisikö jotain muuttaa.”

Veneskarin peruskoulun päättötodistus oli aikoinaan sen verran huono, että hän ehti viettää päivän kymppiluokalla, kunnes sai kutsun autonasentajakoulutukseen. Niitä töitä hän tosin ei tehnyt päivääkään, sillä viranomaispuoli alkoi kiinnostaa. Armeijassa hän toimi sotilaspoliisina, sen jälkeen töissä kauppakeskuksissa myymäläetsivänä. Hän pohti pitkään, hakeako poliisiksi vai pelastusalalle, mutta pelastusala vei voiton.

Teemun ajatuksista voi lukea lisää tuoreimmasta Pelastustiedosta, joka ilmestyi 12.2.

Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Ossi Pietiläinen