Pelastustoimi 19.4.2019

Turvallisuutta kulissien takana: Pelastamisiin! -kirja valottaa pelastajien arkipäivää

Kirjan ovat kirjoittaneet palomies Christoffer Forsman ja Palopäällystöliitossa viestintäpäällikkönä toimiva Siiri L’Ecuyer.

Kirjan ovat kirjoittaneet palomies Christoffer Forsman ja Palopäällystöliitossa viestintäpäällikkönä toimiva Siiri L’Ecuyer.

Mitä muuta palomiehet tekevät, kuin sammuttavat tulipaloja?

Se selviää huhtikuussa ilmestyneestä kirjasta Pelastamisiin!

Kirjan ovat kirjoittaneet Bachelor Suomi -ohjelmasta tuttu palomies Christoffer Forsman ja Palopäällystöliitossa viestintäpäällikkönä toimiva Siiri L’Ecuyer.

”Olimme tehneet aikaisemmin hyväntekeväisyyskirjan Keittiön pelastajat. Tuli tilaisuus kirjoittaa toinenkin pelastusaiheinen kirja. Kysyin mukaan Christofferia eli Toffea, entistä kollegaani Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Hän sanoi heti, että totta kai”, L’Ecuyer kuvailee kirjan ensiaskelia.

Kirjaa lähdettiin työstämään alkuvuodesta 2017. Ensin oli tarkoitus tehdä kirja, jossa korostuisi pelastajien yhteisöllinen kulttuuri, mutta tekoprosessin aikana eteen tuli muutakin mielenkiintoista, josta alan ulkopuolinen lukija voisi olla kiinnostunut.

”Mitä paloautossa on, miten pelastajaksi tullaan ja mitä kaikkea pelastajan täytyy osata”, L’Ecuyer luettelee.

”Halusimme tuoda esiin aidon ihmisen punaisten autojen sisältä.”

Toffe toi kirjaan oman persoonansa

Lähtökohta oli kokonaisvaltainen pelastaja: mitä kaikkea hänen työhönsä kuuluu, mitä hänen pitää syödä jaksaakseen ja miten hän pitää yllä kuntoaan. Mukana on myös ruoka- ja liikuntavinkkejä.

”Toffe toi siihen omaa persoonaansa. Hän on esimerkki ihmisestä, joka elää aika pitkälti, kuten kehottaa muitakin elämään. Hän huolehtii itsestään ja muista.”

L’Ecuyer näkee, että kirja on tarkoitettu myös pelastusalan ulkopuolisille ihmisille, joita ala tai pelastajan ammatti kiinnostaa yleisellä tasolla, ja jotka haluavat ymmärtää, miten turvallisuutta rakennetaan ympärillämme päivittäin.

”Toisaalta hyvä kohderyhmä voisivat olla nuoret henkilöt, jotka vielä pohtivat uraansa. Tämä on helppolukuinen opastus siitä, mitä ala oikeasti on. Se kertoo, mitä turvallisuus tarkoittaa kulissien takana.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Niina Tiainen / Teos

Lue lisää