Pelastustoimi 5.4.2022

Ukrainaan on lähtenyt 21 rekallista avustusmateriaalia — ”Pelastustoimen osalta verkot ovat edelleen vesillä”

Ukrainaan lähtevää pelastustoimen materiaalia lajiteltiin Vantaalla maaliskuussa.

Ukrainaan lähtevää pelastustoimen materiaalia lajiteltiin Vantaalla maaliskuussa.

Pelastustoimen lahjoituksia toivotaan lisää.

Suomalainen pelastustoimi on avustanut sotaa käyvää Ukrainaa viime viikkoina tuntuvasti. Ukrainaan on lähtenyt tähän mennessä yhteensä 21 täyttä rekkaa avustusmateriaalia.

”Olemme lähettäneet Ukrainaan 18 täyttä rekkaa ja Moldovaan kolme rekkaa erilaista pelastustoimen ja terveydenhuollon materiaalia. Mukana on myös hätämajoitteet Ukrainaan ja Moldovaan 5000 henkilölle”, sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen kertoo.

Sisäministeriö tiedotti tiistaina siviilipuolen materiaaliavusta Ukrainaan ja lähialueille. Viimeisin apukokonaisuus lähetettiin tänään, ja se sisälsi kaksi ambulanssia sekä pelastustoimen varusteita. Materiaaliapu tarjottiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta.

Sisäministeriön mukaan tähän mennessä pelastustoimen tarvike- ja kalustolähetykset Ukrainaan ovat sisältäneet yhteensä 11 ambulanssia ja kaksi sammutusautoa. Ajoneuvot on varusteltu asiaankuuluvasti. Ajoneuvot ja pelastustoimen tarvikkeet on saatu lahjoituksina eri pelastuslaitoksilta ja sairaanhoitopiireiltä. 

Pelastustoimen materiaalin kerääminen jatkuu

Lisäksi Suomi on lähettänyt Ukrainaan kolme asiantuntijaa tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta tulevan avun koordinointia. Euroopan hätäavun koordinaatiokeskus (Emergency Response Coordination Centre) koordinoi sekä Ukrainaan että Moldovaan pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua.

Tiaisen mukaan materiaalin kerääminen jatkuu edelleen. Ukrainaan lähetetään nyt myös lääkkeitä. Yhteistyö työ- ja elinkeinoministeriön kanssa on suunnitteilla.

”Tulemme tekemään yhteistyötä energiasektorin tiimoilta. Ukrainaan viedään infrastruktuuriin liittyviä asioita, esimerkiksi generaattoreita ja korjaamiseen liittyviä tarvikkeita”, Tiainen kertoo.

Maassa on pulaa erityisesti säilykeruoasta, ja siksi myös ruoan lähettämistä kaavaillaan.

Pelastustoimen materiaalin kerääminen jatkuu.

”Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta on tullut lahjoitus kahdesta sammutusautosta. Niiden lähettämistä valmistellaan tällä viikolla. Pelastustoimen suunnalla meillä on edelleen verkot vesillä, ja odotamme, että tulisi lisää lahjoituksia.”

Lahjoitukset kulkevat puolalaisiin keräilykeskuksiin, joista Ukrainan viranomaiset toimittavat ne eteenpäin.

Lue lisää: Pelastustoimi auttaa Ukrainaa — tarvikkeita on lahjoitettu liki 400 000 eurolla

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Esa Aalto

Lue lisää