Valtionhallinto 10.11.2015

18 vai 15 pelastuslaitosta sotessa?

18 maakuntaa päätettiin jo marraskuussa 2015.

18 maakuntaa päätettiin jo marraskuussa 2015.

Tehdäänkö pelastustoimessa iso organisaatiouudistus vai vaihtuuko vain isäntä? Tämä kysymys on vielä auki. Tiedotustilaisuudessa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) totesi, että pelastustoimen palvelut hoidetaan vuoden 2019 jälkeen 18:lla itsehallintoalueella. Epäselvää on silti, organisoidaanko pelastuslaitokset 18 maakunnallisen itsehallintoalueen vai niihin kuuluvien 15 sote-alueen mukaan.

Sisäministeriössä selvitetään parhaillaan asiaa. Pelastusosaston johto tapaa tämän viikon aikana maahanmuuttoasioiden kimpussa häärivän sisäministeri Petteri Orpon (kok.), jolloin asiaan saadaan tarkennus.

Pelastusylijohtaja Esko Koskinen huomauttaa, että ensihoito ei jää juridisesti syrjään pelastuslaitosten tehtävistä, vaikka pelastuslaitokset sijoitettaisiinkin 18 maakunnalliseen itsehallintoalueeseen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen 15 aluetta ovat osa samaa itsehallintoaluetta.

”Epäselvää on tällä hetkellä myös se, mitkä ovat muodostettavat 15 sote-aluetta.”

”Jos pelastuslaitokset organisoidaan 18 alueen mukaan, syntymässä olisi yksi pelastuslaitos, joka on 20 kertaa suurempi kuin pienin laitos. Jos olen oikein ratkaisun ymmärtänyt, Keski-Pohjanmaalla pelastuslaitos olisi nykyistäkin pienempi”, Koskinen sanoo.

”On paikallaan keskustella, mitkä ovat pelastustoimen kannalta järkeviä vaihtoehtoja. Näkisin, että sote-malli olisi meille järkevin vaihtoehto.”

Maakunnallinen 18 alueen järjestelmä ei Koskinen mielestä tuo pelastustoimelle muuta muutosta kuin, että syntyy yksi jättilaitos Uudellemaalle.

”Hyvää uudistuksessa on toki se, että olemme samalla alueella, jossa pelastuslaitokset voivat tuottaa ensihoitopalvelut, jos se on järkevää.”

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Valtiovarainministeriö

Lue lisää