Valtionhallinto 28.3.2023

Avuntarve Ukrainassa jatkuu pitkään – alkuvuoden aikana lähetetty tuhat äitiyspakkausta ja uutta siviilipuolen materiaaliapua kootaan jatkuvasti

Sisäministeriön pelastusosasto koordinoi Suomen valtion siviiliapua Ukrainaan pelastuspalvelumekanismin kautta. Kuva: Kimmo Kaisto.

Sisäministeriön pelastusosasto koordinoi Suomen valtion siviiliapua Ukrainaan pelastuspalvelumekanismin kautta. Kuva: Kimmo Kaisto.

Venäjä on tuhonnut Ukrainassa paljon sekä terveydenhuollon infrastruktuuria että ihmisten koteja. Avuntarve Ukrainassa on suuri. Suomi on toimittanut maaliskuusta 2022 alkaen Ukrainaan tarpeellista siviilipuolen materiaaliapua. Ukrainassa on jatkuva tarve monipuoliselle siviilipuolen materiaaliavulle. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja terveydenhuollon infrastruktuuri on kärsinyt monilla alueilla Venäjän hyökkäyksen seurauksena. 

Tilanne eri puolilla Ukrainaa on siviileille todella haastava. Ukrainassa syntyy ja kasvaa myös lapsia vaikeissa olosuhteissa. Lapsia ja perheitä tukeakseen Suomi on lähettänyt alkuvuoden aikana Ukrainaan yhteensä tuhat äitiyspakkausta. Sisäministeriö on ostanut pakkaukset Kelalta ja vastannut niiden toimittamisesta Ukrainaan useammassa toimituserässä EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Perheiden, lasten ja nuorten avuksi on lähetetty Suomesta myös muun muassa koulubusseja ja -kalusteita sekä urheiluvälineitä. 

”Lapsia syntyy Ukrainassa sodan keskelle hyvin vaikeisiin olosuhteisiin. Pulaa on lähes kaikesta. Venäjän tavoitteena on tuhota Ukrainan uusien sukupolvien tulevaisuus. Äitiyspakkauksia lähettämällä haluamme tukea vastasyntyneitä lapsia ja heidän perheitään. Ukrainan tulevaisuus on lapsissa”, sisäministeri Krista Mikkonen sanoo.

Terveydenhuollon palveluiden ja sosiaaliturvan toimiminen sekä infrastruktuuri ovat tärkeässä roolissa myös Ukrainan jälleenrakennuksessa.

”Suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia on suurta. Sosiaali- ja terveyssektorin tukeminen on tärkeää, sillä avulla on sekä välittömiä että kauaskantoisia vaikutuksia. Perheiden varhainen tukeminen voi parhaimmillaan heijastua hyvin pitkälle lasten ja vanhempien elämään. Kiitän Kelaa ja sisäministeriötä äitiyspakkausten järjestämisestä ukrainalaisille lapsille ja perheille”, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoo.

Pelastustoimen kalustoa, suojattuja majoituskontteja, lääkkeitä…

Suomi on toimittanut Venäjän hyökkäyksen alusta alkaen Ukrainaan runsaasti siviilipuolen materiaaliapua. Iso osa materiaaliavusta on julkisilta ja yksityisiltä tahoilta saatuja lahjoituksia. Sisäministeriö koordinoi avun lähettämistä Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. 

Aiemmin Suomi on lähettänyt Ukrainaan muun muassa hätämajoitusta, lääkkeitä, terveydenhuollon tarvikkeita, pelastustoimen kalustoa, pelastushenkilöstölle tarkoitettuja suojattuja majoituskontteja, linja-autoja ja energiasektorin laitteita. Siviilipuolen materiaaliapu toimitetaan avun tarvitsijoille yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa. 

Käynnissä oleva avustusoperaatio Ukrainassa on poikkeuksellinen, ja avuntarpeen odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Sisäministeriössä kootaan uusia siviilipuolen materiaaliapulähetyksiä jatkuvasti.

Lähde: Sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedote

Lue lisää: Suomesta lähtenyt valtiollinen siviiliapu Ukrainaan ja lähialueille

Lue lisää