Valtionhallinto 9.3.2015

”Palomiesten vähentämistä pidetään heikkouden merkkinä”

Pekka Vänskä aloittaa Uudenmaan pelastusliiton toiminnanjohtajana tammikuussa 2017 ja jää eläkkeelle pelastusjohtajan virasta.

Pekka Vänskä aloittaa Uudenmaan pelastusliiton toiminnanjohtajana tammikuussa 2017 ja jää eläkkeelle pelastusjohtajan virasta.

Pelastuslaitoksia on liian paljon. Tätä mieltä on Keski-Uudenmaan pelastusjohtaja Pekka Vänskä. Hän osallistuu sisäministeriön Pelastustoimen strategia 2025 -hankkeen keskusteluun kirjoituksessaan Paras onnettomuus on ennalta estetty onnettomuus.

”Meillä on 4500 ammattilaista. Ja sopimuspalokuntalaisia on 15 000. Kuinka monta johtajaa heille pitää olla? Riittääkö vähempi kuin 22?” Vänskä kysyy.

Vänskä huomauttaa, että Lontoon ja New Yorkin paloasemilla palomiehiä on 10 000, ja homma saadaan silti toimimaan. Hän muistuttaa myös, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pystyy toimimaan yli 20 000 työntekijällä.

”Mikä estää pelastustoimea tekemästä samaa? Kysymys on vain siitä, millainen organisaation pitää olla. Mihin meillä on varaa?”

Vänskän unelmamalli pelastustoimen rakenteeksi olisi yhden hallinnon malli, jossa hoidettaisiin keskitetysti henkilöstöasiat, viestintä ja niin edelleen. Operatiivinen puoli taas olisi hajautettu kuten nykyisinkin.

Vänskä puhuu suuruuden ekonomiasta, joka pitäisi huomioida pelastustoimen organisaatiota suunnitellessa. Hänen mukaansa ammattipaloaseman vuosittainen hinta on kahdesta kolmeen miljoonaa euroa, yhden VPK:n puolestaan 40-50 tonnia.

Yksi ammattipalomies maksaa 55000 euroa, ja sitä taustaa vasten ammattipalomiehelle pitäisi tulla vähintään yksi hälytys vuorokaudessa.

”Muuten toiminta on yliorganisoitu. Me yliarvioimme riskit. Katsokaapa Ruotsia. Ruotsi on pohjoismainen kansakunta, siellä on 6000-7000 ammattipalomiestä ja melkein 10 miljoonaa asukasta.”

Vänskä arvelee, ettei pelastuslaitosten tai pelastushenkilöstön määrää haluta arvioida uudelleen, koska ne ovat saavutettuja etuja.

”Emme pysty tarkastelemaan sitä kriittisesti. Me olemme kiinni kasvun teoriassa. Haluamme vain kasvaa. Emme kykene optimoimaan tilannetta uudelleen. Ja se on vaikea asia. Pitäisi luopua jostain, järjestää asia uudella tavalla. Se on vaikeaa, sitä pidetään heikkouden merkkinä, jos joku ilmoittaa, ettemme tarvitsekaan täällä viittäsataa palomiestä, kolmesataa riittää.”

Lue Vänskän teksti tästä:

Pekka Vänskän puheenvuoro Strategia 2025

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jussi Helttunen

Lue lisää