Valtionhallinto 26.9.2015

Parviainen kaipaa johtajuutta datahankkeisiin

Mervi Parviaisen mukaan tietojärjestelmähankkeissa suunnittelu ja rahasta puhuminen ovat tapahtuneet eri pöydissä.

Mervi Parviaisen mukaan tietojärjestelmähankkeissa suunnittelu ja rahasta puhuminen ovat tapahtuneet eri pöydissä.

Pelastustiedon ensi viikolla ilmestyvässä haastattelussa Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen puhuu monista opistoon liittyvistä ajankohtaisista asioista.

Rehtori nostaa muun muassa esiin opistoon liittyvien ja sen toimintaan vaikuttavien tietojärjestelmähankkeiden, kuten ERICA.n, KEJO:n ja TUVE:n ongelmia.

Parviaisen mukaan ne on huonosti suunniteltu ja ennen kaikkea huonosti koordinoitu: suunnittelu ja rahasta puhuminen ovat tapahtuneet eri pöydissä.

”Nyt kun ne alkavat olla viittä vaille valmiit, aletaan miettiä, kuinka ne keskustelevat keskenään, kuka niihin kouluttaa ja miten koulutusympäristö maksetaan. Olen kysynyt suunnittelijoilta näitä kysymyksiä, ja minulle on vastattu, että ”nyt sä et ymmärrä”. Vastasin, että siksi juuri kysyn!” Parviainen puuskahtaa.

”Nyt siellä ollaan luomassa suoranaista monsteria, joka maksaa aivan tolkuttomasti. Mörkövisio on se, että meillä on hienot järjestelmät, mutta meillä ei ole rahaa käyttää niitä”, Parviainen kummeksuu.

Pahin uhkakuva on, että ”monsteri” söisi 1,2 miljoonaa euroa opiston 11 miljoonan budjetista.

”Näillä suunnitelmilla emme pysty toteuttamaan koulutusta, vaikka esimerkiksi hätäkeskuspäivystäjäkoulutus on mahdotonta toteuttaa ilman Ericaa. Sen opettaminen siirtyy työpaikoille.”

Parviainen sanoo, että tietojärjestelmäsekamelska saataisiin toimimaan vain siten, että joku ottaisi johtajuuden järjestelmien kehittämisessä ja koordinoinnissa.

Lue Mervi Parviaisen koko haastattelu Pelastustiedosta 7, joka ilmestyy keskiviikkona 30. syyskuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kari Kumpulainen

 

Lue lisää