Valtionhallinto 5.4.2023

Pelastusalataustaiset kansanedustajat ovat Perussuomalaisten ryhmässä – pelastusalan tavoitteiden eteen tehdään töitä

Perussuomalaisten ryhmään kuuluvat Mari Rantanen ja Petri Huru ovat ainoat pelastustoimen ja ensihoidon edustajat uudessa eduskunnassa.

Perussuomalaisten ryhmään kuuluvat Mari Rantanen ja Petri Huru ovat ainoat pelastustoimen ja ensihoidon edustajat uudessa eduskunnassa.

Taustaltaan pelastustoimessa töitä tehneistä kaksi valittiin kansanedustajaksi sunnuntaisissa eduskuntavaaleissa. He olivat myös edellisessä eduskunnassa. Satakunnasta valittu Petri Huru tuli viime vaalikaudella varasijalta ja Helsingistä valittu Mari Rantanen uusi paikkansa toistamiseen vaalien kautta. Pelastusalaa tuntee myös työelämäprofessori ja kyberturvallisuuden asiantuntija Jarmo Limnéll, joka on hallituksen jäsen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä. Hänet valittiin kansanedustajaksi kokoomuksen ehdokkaana Uudeltamaalta ensikertalaiselle kovalla äänimäärällä 13903.

Ylipalomiehenä ennen kansanedustajuutta työskennellyt Petri Huru sai 6203 ääntä, jossa oli yli 2000 äänen verran nousua edellisistä vaaleista.

”Henkilökohtainen äänimäärä yllätti. Tavoitteena oli listan kakkospaikka. Etukäteen ajattelin, jos äänimäärä alkaisi vitosella, se olisi kova juttu, mutta yllätys oli melkoinen, kun se alkoikin kutosella.”

Huru pitää tärkeänä, että ensi vaalikaudella tehdään töitä sen eteen, että Suomeen saadaan erityisesti ulkomaisia investointeja. Siten saadaan uusia työpaikkoja ja verotuloja, jolloin on helpompaa järjestää ihmisten tarvitsemia palveluja.

Kehitysavun hän perkaisi nyt kunnolla, kun säästökohteitakin pitää löytää.

”Ukrainan auttaminen on sodan jälkeenkin tärkeää ja myös meitä hyödyttävää avustustoimintaa voisi olla esimerkiksi miinanraivaus, jossa voitaisiin hyödyntää Patrian osaamista.”

Huru uudistaisi myös lupapolitiikkaa, sillä se rajoittaa liian usein ulkomaisten investointien saamista Suomeen.

Pelastustoimen rahoitusvajeen umpeen kuromiseksi pitää hänen mielestään tehdä kaikki tarvittava.

”Tarvitsemme alalle uutta työvoimaa. Mielestäni sen takia pitäisi myös pelastajien eläkeikää tarkastella uudelleen. Se voitaisiin laskea esimerkiksi 60. ikävuoteen, sillä raskasta työtä ei jaksa tehdä ikääntyneenä.”

Pelastajien koulutustarpeen keinovalikoimaan pitää hänen mielestään kuulua myös alueellisen koulutuksen. Se ei ole pois Pelastusopistolta, mutta pelkästään Kuopion voimin ei kyetä riittävää määrää pelastajia kouluttamaan.

”Tilapäinen tarve pitää tyydyttää hyödyntämällä jo olemassa olevaa alueellista koulutusta. Pelastusopistoon ei pidä investoida lisää, eikä tehdä turhaa lisärakentamista.”

Hän pitää alueellista koulutusta myös alan vetovoimatekijänä ja ottaa esimerkiksi porilaisen huippu-uimari Matti Mattsonin.

”Hän on kertonut minulle, että pelastaja on hänen haaveammattinsa, mutta pienten lasten isänä hän ei voi lähteä kauemmas opiskelemaan.”

Pelastusala tärkeä sisäisen turvallisuuden tuottaja

Ensihoitajana ennen kansanedustajuutta työskennellyt Mari Rantanen uusi edustajan paikkansa Helsingin vaalipiiristä 3817 äänellä. Edellisissä vaaleissa ääniä kertyi 2924.

”Hyvä, että meitä pääsi läpi edes parikin pelastusalaa tuntevaa, sillä tulevina vuosina Arkadianmäellä tarvitaan pelastusalan puolustajia.”

”Turvallisuus on juuri nyt tärkeä teema ja pelastusala on tunnustettava tärkeäksi tuottajaksi sisäisessä turvallisuudessa.”

Rantanen suhtautuu skeptisesti alan koulutusuudistuksessa amk-ajatukseen. Alueelliselle koulutukselle hänkin näyttää vihreää valoa ja Helsingin pelastuskoulun toiminta pitää jatkossakin turvata. Siksi valtion pitäisi alkaa rahoittaa sitä.

Ehdokkaita ja äänimääriä

Pelastustoimen edustajista asemamestari Jarmo Haapaniemi (SDP) sai Oulun vaalipiirissä 1131 ääntä. Ensihoitaja Juha Hyötyläinen (SDP) sai Keski-Suomessa 1085 ääntä. Palomies, työsuojeluvaltuutettu Rauno Pikkarainen (VAS) sai Savo-Karjalassa 674 ääntä. Ensihoitaja, hyvinvointialueella kokonaisturvallisuuslautakunnan jäsen Juha Pitkänen (VAS) sai Savo-Karjalassa. 600 ääntä. Peruspalvelujohtaja ja Uuraisten VPK:n yksikönjohtaja Jouko Nykänen (Kesk) sai Keski-Suomessa 256 ääntä. Pelastusylitarkastaja Jari Lepistö (Kesk) sai Satakunnassa 484 ääntä. Ensihoitopäällikkö Sami Rive (Kok.) sai Hämeessä 1626 ääntä. Palomies Kenneth Morelius (Liike Nyt) sai Uudellamaalla 654 ääntä.

Varalla on Keski-Suomen vaalipiirissä 3943 ääntä saanut ruiskumestari Janne Luoma-aho (PS).

Teksti: Esa Aalto Kuva: Eduskunta

Lue lisää