Valtionhallinto 8.3.2019

Pelastustoimen tulevaisuus lähtöruutuun

Sote- ja maakuntauudistus pyyhkiytyi pois tämän hallituksen toteutettavien asioiden joukosta. Mitä se tarkoittaa pelastustoimen tulevaisuuden kannalta?

Sote- ja maakuntauudistus pyyhkiytyi pois tämän hallituksen toteutettavien asioiden joukosta. Mitä se tarkoittaa pelastustoimen tulevaisuuden kannalta?

Pelastustoimen tulevaisuuden rakenteita on nyt mietittävä uudelleen, kun hallituksen sosiaali-ja terveyspalvelujen uudistaminen ja siihen liittyvä maakuntauudistus kaatui. Samalla kaatui myös hallitus.

”Nyt on aika arvioida uudelleen, miten pelastustoimen kannalta on paras edetä. Se voidaan tehdä kaikessa rauhassa ja alan kanssa yhdessä keskustellen”, sanoo pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

”Luonnollisesti siihen vaikuttaa myös se, miten uusi tuleva hallitus etenee tässä asiassa.”

Pelastustoimen uudistamista jatketaan edelleen. Samalla tavalla tällä ei ole vaikutusta palvelutuotantoon. Työt jatkuvat 22 pelastuslaitoksessa kuten tähänkin asti.

”Maakuntarakenteen kaaduttua pitää myös arvioida sitä, mitä se tarkoittaa hallitusohjelmassa todettujen pelastustoimen valtiollisten ja kansallisten tavoitteiden kannalta.”

”Kun nyt palattiin lähtöruutuun, on tärkeää arvioida kokonaisuus ja miten tästä edetään.”

Pelastusylijohtaja on kutsunut 19.3 pelastusalan toimijoita yhteiseen keskustelutilaisuuteen.

”Alun perin aiheena oli yhteistoimintarakenteesta keskusteleminen, mutta nyt on tärkeää arvioida siinäkin tilaisuudessa yhdessä ajankohtaista tilannetta, miten tästä jatketaan eteenpäin.”

Teksti: Esa Aalto
Piirros: Peter Bange

Lue lisää