Suomesta on maaliskuusta alkaen koottu avustustarvikkeita Ukrainan pelastustoimelle.
Suomi lähetti Ukrainaan 8.7. lääkintä- ja säteilyturvatarvikkeita ja 2.8. pelastustoimen varusteita, kuten paareja, defibrillaattoreita, ensiapupakkauksia ja suojavarusteita. Apu tarjottiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta.
Helmikuun jälkeen Suomi on lähettänyt 23 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan ja neljä Moldovaan. Ukrainaan on lähtenyt myös kuusi sammutusautoa ja 13 ambulanssia. Siviilipuolen materiaaliavun rahallinen arvo on yli kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi Puolaan, Moldovaan ja Slovakiaan on lähetetty asiantuntijoita tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavan avun koordinointia. Euroopan hätäavun koordinaatiokeskus (Emergency Response Coordination Centre) koordinoi Ukrainaan ja lähialueille pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua.
– Suomi on lähettänyt Ukrainaan siviilipuolen materiaaliapua Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta lähtien. Tarve esimerkiksi lääkkeille, majoitteille ja ensiaputarvikkeille on edelleen suuri. Siksi jatkamme siviilipuolen materiaaliavun toimittamista Ukrainan pyyntöjen mukaisesti, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.
Avuntarve Ukrainassa jatkuu vielä pitkään
Käynnissä oleva avustusoperaatio on poikkeuksellinen, ja avuntarpeen odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Pelastustyöntekijät työskentelevät vaikeissa olosuhteissa suojellakseen siviiliväestöä ja tarvitsevat jatkossakin erilaista materiaaliapua. Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä siviilipuolen tarvikkeista muun muassa lääkkeitä, ensiapu- ja hätämajoitustarvikkeita, vedenpuhdistustabletteja, miinanraivauskalustoa ja ambulansseja. Tarpeet muuttuvat koko ajan.
Sisäministeriö koordinoi mm. yrityksiltä, järjestöiltä ja julkishallinnolta tulevia lahjoituksia Suomessa. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille. Lahjoitetut tavarat ja tarvikkeet toimitetaan avun tarvitsijoille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa. Euroopan komissio koordinoi pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua. Näin varmistetaan, että lahjoitusten kulkua voidaan seurata ja ne löytävät varmasti perille.
Lähde: Sisäministeriö Kuva: Esa Aalto