Valtionhallinto 30.1.2020

Taito Vainio on Hätäkeskuslaitoksen uusi johtaja: ”Rahoitus turvattava pitkäjänteisesti budjetissa”

Taito Vainio aloittaa 1.maaliskuuta Hätäkeskuslaitoksen johtajana.

Taito Vainio aloittaa 1.maaliskuuta Hätäkeskuslaitoksen johtajana.

Valtiotieteiden maisteri, diplomi-insinööri Taito Vainio on Hätäkeskuslaitoksen uusi johtaja. Valtioneuvosto nimitti Vainion virkaan tänään 30. tammikuuta. Hän aloittaa virassaan 1.3. ja kausi kestää viisi vuotta. Virka on sijoitettu Poriin.

”Hätäkeskuslaitos on turvallisuustoimijoiden ensimmäinen lenkki. Olen vastannut Hätäkeskuslaitoksen ohjauksesta ja tunnen toiminnan. Tehtävä on mielenkiintoinen”, tuore Hätäkeskuslaitoksen johtaja sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että hätäkeskustietojärjestelmä Erican kehitysversiot ovat pian tulossa ja ne pitää saada hyvin toteutettua. On myös huolehdittava siitä, että järjestelmä toimii kaikissa olosuhteissa. Myös päivystäjien riittävästä määrästä on pidettävä huolta.”

Tavoitteena pitää Vainio mielestä olla myös se, ett hätäkeskustoiminnan voimavarat ovat riittävät ja ne turvataan valtion budjetissa ja ne on huomioitu talousarvion kehyksissä. Toki voidaan joutua paikkaamaan tilannetta lisätalousarvioissa, mutta toiminnan rahoitus ei saa pääasiallisesti perustua siihen.”

Uusi johtaja sanoo Hätäkeskuslaitoksen saavan hänestä hyvän johtajan, joka on pitkään tehnyt turvallisuuden eteen töitä.

Taito Vainio on työskennellyt pelastusosaston ohjaus- ja kehittämisjohtajana sisäministeriössä vuodesta 2018 lähtien. Tehtävissään hän on vastannut hätäkeskustoiminnan strategisesta kehittämisestä ja Hätäkeskuslaitoksen ohjauksen valmistelusta. Tätä ennen Vainio on toiminut sisäministeriön pelastusosastolla useissa eri tehtävissä vuodesta 1998. Vainiolla on myös vahvaa kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä Euroopan unionissa sekä kansainvälisissä järjestöissä pelastustoimen vastuulle kuuluvissa asioissa. Hän on toiminut muun muassa eurooppalaisen katastrofiriskien hallintaverkoston (EFDRR) puheenjohtajana.

Hätäkeskuslaitoksen johtajan tehtävänä on johtaa valtakunnallista ja toiminnallisesti monialaista valtion virastoa. Hätäkeskuslaitoksen johtaja vastaa Hätäkeskuslaitoksen toiminnan tuloksellisuudesta ja laitokselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta.

Hätäkeskuslaitoksen edellinen johtaja Martti Kunnasvuori jäi eläkkeelle viime syksynä.

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää