Valtionhallinto 19.6.2023

Uusi sisäministeri Mari Rantanen: Tällä hallituskaudella ei pelastajien amk-koulutusta edistetä – tavoitteena valtion rahoitus Pelastuskoululle

Mari Rantanen (ps.) aloittaa uuden hallituksen sisäministerinä.

Mari Rantanen (ps.) aloittaa uuden hallituksen sisäministerinä.

Tuore sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ryhtyy innolla vastaamaan poliittisesti sisäisen turvallisuuden asioista. Hän kuvailee ensitunnelmiaan kuin puulla päähän lyödyksi.

”Koen suureksi kunniaksi lähteä tekemään sisäministerin tehtävää.”

Rantanen otaksuu, että hänen ensihoitaja- ja poliisitaustallaan oli jonkinlainen vaikutus, kun puoluejohto hänet sisäministeriksi valitsi. Toisen kauden kansanedustaja on toiminut myös hallintovaliokunnan puheenjohtajana ja hallitusohjelmaneuvotteluissa hän oli sisäistä turvallisuutta käsitelleessä pöydässä.

Hallitusohjelmassa luvataan lisätä pelastajien koulutusmääriä ja uusi sisäministeri sanoo, että tavoitteena on toteuttaa lisäys sekä Pelastuskoulun että Pelastusopiston resursseja hyödyntämällä.

”Yhä pahenevaankin ongelmaan pitää tarttua ripeästi ja koko koulutusapparaatti on saatava toimimaan optimaalisimmalla tavalla.”

Rantasen mukaan on pidettävä tavoitteena pelastajaksi koulutettavien määrä kaksinkertaistaminen, mutta se riippuu toki rahoituksesta.

Sen sijaan tällä hallituskaudella ei valmistella eikä edistetä pelastajien koulutuksen muuttamista ammattikorkeakoulutasoiseksi.

”Siihen ei tarvitse nyt uhrata resursseja, vaan käytetään se johonkin muuhun.”

”Koulutusuudistuksessa oli kaksi vaihtoehtoa, ja nyt on poliittisesti valittu toinen vaihtoehto”, hän sanoo ratkaisusta, miten alan koulutusuudistusta viedään eteenpäin.

Valtio alkaa rahoittaa Pelastuskoulua

Tavoitteena on ministerin mukaan muuttaa hyvinvointialueen järjestämislakia niin, että valtio voi alkaa rahoittaa Helsingin Pelastuskoulua.

”Alueellisia koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Pelastusopisto seuraa alueellista pelastajatarvetta ja päättää siitä, onko tarvetta järjestää alueellisia koulutuksia. Poliittinen johto auttaa toki alueellisten koulutusten järjestämisessä, jos se ei muuten onnistu.”

Hallitusohjelmassa on lukuisia kirjauksia liittyen työhyvinvointiin.

”Olen vienyt viestiä kentältä, että työhyvinvointiin liittyvät kysymykset ovat tärkeitä, ja hienoa, että ne on nyt otettu huomioon tässä neljän puolueen yhteisessä hallitusohjelmassa.”

”Olen erityisen iloinen siitä, että vihdoinkin ensihoitajien kokema väkivalta on rinnastettu virkamiehen väkivallan vastustamiseen. Myös niin sanotussa sinivilkkusabotaasilainsäädännössä olemme etukenossa.”

”Myös posttraumatyöpajan rahoittaminen valtion budjettirahoituksesta on hyvä asia. Näin se saadaan systemaattiseksi ja tunnustetaan tärkeiksi myös henkisen työhyvinvoinnin asiat.”

Teksti: Esa Aalto Kuva: Eduskunta

Lue lisää