Pelastustoiminta 9.9.2020

Akkuja ja paristoja ei kierrätetä turvallisesti, vain joka neljäs suomalainen teippaa niiden virtanavat – ”Teipin tehtävä on ehkäistä tulipalot”

Vain 26 prosenttia paristoista ja akuista oli toimitettu kierrätykseen virtanavat suojattuna, eli joko teipattuna tai muovipussissa. Tulos selviää Paristokierrätyksen tekemässä satunnaisotantatutkimuksesta. Otanta toteutettiin kesäkuussa Akkuserin kierrätyslaitoksella.

”Teippi on kierrätyksen pelastusrengas, joka valtaosalta vielä unohtuu. Teipin tehtävä on ehkäistä tulipalot, joten pienestä koostaan huolimatta sen rooli on suuri”, kertoo Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck yrityksen tiedotteessa.

Käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat tulisi suojata teipillä heti, kun akku tai paristo poistetaan käytöstä. Näin ne eivät toisiinsa osuessaan joudu oikosulkuun ja aiheuta pahimmassa tapauksessa tulipaloa.

Ahkerimmat kierrättäjät jälleen Etelä-Savossa

Alueelliset tilastot osoittavat reippaimpien kierrättäjien löytyneen viime vuonna vuoden 2018 tapaan Etelä-Savosta Savonlinnan seudulta. Eteläsavolainen palautti virallisiin keräyspisteisiin vuonna 2019 628 grammaa paristoja ja akkuja, eli yli tuplasti koko maan keskiarvoon verrattuna. Ahkerasti paristoja ja pienakkuja kierrätettiin myös muun muassa Kajaanin, Forssan ja Lahden seudulla.

Petrattavaa suomalaisilla on litiumakkujen kierrätyksessä, sillä ne palautuvat kierrätykseen selkeästi niiden keskimääräistä käyttöikää hitaammin.

Vuonna 2019 Paristokierrätyksen kautta erilliskerättiin kannettavia paristoja ja akkuja yli 1600 tonnia, eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.  Suomalainen kierrättää vuodessa keskimäärin noin 300 grammaa paristoja ja akkuja, mikä vastaa noin 13:a AA-paristoa.

SER-keräyksessä olevat irralliset paristot ja akut aiheuttavat vaaratilanteita

Poikkeuksellisen kevään ja kesän aikana sähkö- ja elektroniikkalaitteita on palautunut kierrätykseen ennätysmäärä. Samalla SER-keräyspisteisiin on päätynyt kasvavissa määrin myös irtoparistoja ja -akkuja, jotka ovat aiheuttaneet keräysjärjestelmässä kesän aikana useita vaaratilanteita.

SER-keräykseen voi palauttaa paristoja ja akkuja vain laitteiden sisällä. Laitteesta irrotettuna paristo tai akku kuuluu paristokierrätykseen.

Useimmilla sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteillä palvelee myös erillinen paristojen ja akkujen keräyspiste.
”Pyrimme yhdessä keräyspisteiden kanssa parantamaan ohjeistusta niin, että irralliset paristot ja akut eivät päätyisi SER:n sekaan”, kertoo Arto Puumalainen SER-kierrätyksestä tiedotteessaan.

Lajittelu ehkäisee vaaratilanteita

Lajittelu on turvallisuussyistä erittäin tärkeää. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden seassa irralliset akut altistuvat helposti kolhuille, minkä seurauksena erityisesti litiumakut voivat kuumentua vaarallisesti ja sytyttää jopa tulipalon.

Akkutulipalot ovat erityisen vaarallisia siksi, että litiumioniakuista vapautuu palotilanteessa hengenvaarallisia kaasuja. Irtoparistojen ja -akkujen keräys, kuljetus ja kierrätysjärjestelmät on suunniteltu ottaen huomioon erilaiset turvallisuustekijät.

Lähde: Paristokierrätys. Kuva: Pixabay

Lue lisää