Ensihoito 22.8.2023

Askel ensihoidon maailmaan

Ensihoitajaopiskelija Aku-Valter Rantala otti ensimmäiset ambulanssiaskeleensa Alavudella.

Ensihoitajaopiskelija Aku-Valter Rantala otti ensimmäiset ambulanssiaskeleensa Alavudella.

Vietin Alavudella ja Helsingissä 12 tuntia ensihoidon matkassa, jotta saisin karkean käsityksen ensihoitotyöstä. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ensihoitajaopiskelijat tutustuvat ensihoitoon ensimmäisen kerran sairaanhoitajaopintojen loputtua, ensihoidon opintojen alkuvaiheessa.

Ensihoitoa pienessä kaupungissa

Alavus on Etelä-Pohjanmaan ensihoitopalvelun somepäivityksen mukaan noin 11 000 asukkaan kaupunki ja sen väestötiheys on 10,30 asukasta/km2. Alavuden pelastusasemalla on pelastusyksiköiden lisäksi kaksi ensihoitoyksikköä. Kiirevastaanotto löytyy Alavudelta, erikoissairaanhoito Seinäjoelta (60 km) ja yliopistosairaala Tampereelta (141 km).

Tutustumistyövuoron ensimmäinen ensihoitotehtävä tuli vuoron alkuun, ja ehdimme sen jälkeen tutustua ambulanssin välineistöön auton sisäpesun yhteydessä. Lähes kaikki oli uutta ja esimerkiksi paarien käyttö vaatisi toistoja, jotta siitä tulisi luontevaa. Monitorin käyttöä oli mukava harjoitella keikoilla. Potilaan tutkiminen ja heidän kohtaamisensa sujui luontevasti päivystyskokemuksen myötä.
ABCDE(F)-kaava oli jo juurtunut päähän ja se auttoi suuresti. Rakenteinen kirjaaminen tuli luonnostaan, mutta tietokoneen käyttäminen vaati harjoittelua. Onneksi suurin osa tehtävistä oli kiireettömiä, sillä siten potilaiden tutkimista ja välineiden käyttöä sai harjoitella rauhassa.

X-tehtävät olivat itselleni ”uusi juttu”, koska päivystyksessä en työskennellyt hoidon tarpeen arvioinnissa. Meille osui vuoron ajalle kolme X-tehtävää ja yhdessä näistä ensihoitaja konsultoi lääkäriä päätöksestä. Päätös kuljettamisesta tai kuljettamatta jättämisestä voi välillä olla varsin haastava ja tarvittaessa tukea saa lääkärikonsultaation avulla.

Tutustumispäivä oli kaiken kaikkeaan onnistunut! Henkilökunta oli todella ystävällistä, kiitos alueen 3 henkilökunnalle! Otitte minut ilolla vastaan ja tunsin oloni tervetulleeksi. Mielenkiintoni ensihoitoa kohtaan vain kasvoi.

Tehtävät Alavudella kello 07 – 19

Työvaatteet päälle ja virve kantoon
7:00 D-tehtävä -> X-5
Asemapalvelusta, auton tarkistus, aamuraportti
9:25 C-tehtävä -> D-kuljetus terveyskeskukseen
10:29 C-tehtävä -> kuljetus erikoissairaanhoidon päivystykseen
12:35 D-tehtävä -> X-8
13:27 D-tehtävä -> D-kuljetus terveyskeskukseen
Lounastauko
Asemapalvelusta, auton täydennystä
17:05 C-tehtävä -> D-kuljetus terveyskeskukseen
18:11 A-tehtävä -> X-8
Vuoron loppu

Seuraava askel Helsingissä.

Ensihoitoa isossa kaupungissa

Toisen vuoron vietin Malmin pelastusasemalla Helsingissä, Malmin pelastusasemalla. Malmin kaupunginosan väkiluku on 24 860 ja asukastiheys 2 765 asukasta/km2. Pelastusasemalla on pelastusyksikön ja säiliöauton lisäksi kaksi hoitotason ensihoitoyksikköä. Erikoissairaanhoito on noin 4 km päässä ja yliopistosairaalat noin 20 km päässä asemasta.

Vuoro alkoi aamuapellilla. Sen jälkeen siirryimme auton ja välineistön tarkistamiseen. Sitten aloimme laittamaan ruokaa. Tarinoiden mukaan Helsingin pelastajat ovat parhaita kokkeja ja uskon sen, sillä pelastajat ja ensihoitajat tekevät yhdessä päivän ruoat. Ensihoitajat ovat toki usein keikalla ja niin mekin lähdimme päivän ensimmäiselle tehtävälle kesken ruoanlaiton. Keikan jälkeen palasimme asemalle ja söimme lounaan. Lounaan jälkeen suoritimme kaksi tehtävää, joiden jälkeen palasimme asemalle ja täydensimme auton tarvikkeet. Seuraavan kerran Virvemme piippasi rakennuspalotehtävän tullessa, mutta kohteessa ei tarvittu ensihoitoa. Päivän viimeisellä tehtävällä vammapotilas tarvitsi kipulääkettä ja kertasimme samalla alueellisen kipulääkeohjeen. Kuljetimme potilaan päivystykseen ja palasimme asemalle syömään maittavan illallisen, vaikka olimme jo ”ylitöissä”.

Päivän aikana opin lisää ensihoidon käyttämistä välineistä ja katsoimme läpi mm. lasten hoitoon suunnatun laukun. Laukkuun oli kerätty kaikki pienten lasten hoitamiseen tarvittavat välineet. Lääkkeistä ja annosmääristä oli omat taulukot.

Vuoron aikana keskustelimme, vitsailimme ja nauroimme hyvässä hengessä. Päivä oli kaiken kaikkiaan antoisa. Henkilökunta otti minut ilolla vastaan porukkaan. Kiitos Malmin aseman 3. vuorolle mahtavasta vastaanotosta ja kaikista päivän opeista!

Tehtävät Helsingissä kello 9–21

Aamuraportti, auton tarkistus ja ruoanlaittoa
10:24 C-tehtävä -> X-5
Lounastauko
12:17 C-tehtävä -> D-kuljetus päivystykseen
13:24 C-tehtävä -> C-kuljetus päivystykseen
Auton täydennystä ja valmiuden ylläpitoa
17:45 B-tehtävä -> X-9
Valmiuden ylläpitoa
18:51 C-tehtävä -> D-kuljetus
19:45 B-tehtävä -> C-kuljetus päivystykseen
Vuoron loppu, ruokailu

Tunnelmia ensihoitotyöstä

Olen aina ollut kiinnostunut ensilinjan auttamistyöstä. Haluan tarjota apua niin liikenneonnettomuuden uhreille, kuin vanhoille yksinäisille vanhuksille. Ensihoito tarjoaa juuri sitä. Tutustumispäivinä jokainen virven piippaus merkitsi uutta oppimiskokemusta. Työ on toki fyysisesti ja psyykkisesti vaativaa, mutta samalla se tarjoaa niin paljon. Haluan tehdä tulevaisuudessa töitä tiiviissä ja hyvässä työporukassa, jossa kaveria autetaan ja toisia tuetaan. Työssä saa käyttää omaa luovuuttaan ja ongelmanratkaisukykyään parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Vaikka tilanteisiin on luotu hoito-ohjeet ja yhtenäiset toimintamallit työ- ja potilasturvallisuutta parantamaan, mikään tehtävä ei ole samanlainen.

Useita terveydenhuollon toimipisteitä nähneenä ja erilaisten ammattilaisten kanssa keskustelleena en odottanutkaan pelkkiä pillikyytejä, elvytyksiä enkä verta tai suolenpätkiä. Minulla oli mielestäni realistiset odotukset ensihoitotyöstä ja koin sen ehdottomasti eduksi. Kiireettömätkin tehtävät tuntuivat merkityksellisiltä. Sain harjoitella tutkimista ja hoitamista kaikessa rauhassa.

Ensihoidon harjoittelut, lopuksi vai läpi opintojen?

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ensihoitajaopinnot on jaettu karkeasti kahtia. Ensin käydään sairaanhoitajan opinnot ja lopuksi ensihoidon opinnot. Koen itse mallin toimivana, sillä on hyvä, että opiskelijoilla on perustaidot ja -tiedot hallussa ennen ensihoidon opintoja. Ensihoito eroaa kuitenkin suuresti muista terveydenhuollon osa-alueista ja voi ajoittain olla hyvinkin vaativaa.

Jos olisin mennyt ensihoidon harjoitteluun tai tutustumiskäynnille aikaisemmassa vaiheessa opintoja, en olisi saanut näistä kokemuksista niin paljon irti. Toki aikainen tutustuminen ensihoitoon voi lisätä opiskelumotivaatiota joidenkin opiskelijoiden kohdalla, mutta jos muu hoitotyö ei kiinnosta, voiko silloin olla rehellisesti kiinnostunut ensihoidostakaan? Voin nyt puhua vain omasta puolestani, mutta ensihoitoon hyppääminen tuntui nyt turvalliselta ja järkevältä.

Teksti Aku-Valter Rantala
Kirjoittaja on ensihoitajaopiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Lue lisää