Suvi Vesala ja Jenni Vainio ovat Kanta-Hämeessä aloittaneen GerBiili-yksikön sairaanhoitajia. He saavat tehtävänsä suoraan kotipalvelun tai asumispalveluyksiköiden ammattilaisilta.
Geriatrinen yksikkö eli GerBiili aloitti ympärivuorokautisen päivystyksensä Kanta-Hämeessä, Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueella. GerBiili saa tehtävänsä kotipalvelun ja asumispalveluyksiköiden ammattilaisilta, jotka soittavat suoraan yksikön puhelimeen.
GerBiili käynnistyi rivakasti. Ideasta toiminnan aloittamiseen kului vain neljä kuukautta. Toiminta on kolmen Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toimijan; terveydenhuollon, pelastuslaitoksen ja ikääntyneiden palveluiden yhteistyötä, jossa jokainen käyttää omaa spesiaalia osaamistaan.
”Emme tarjoa mitään päälle vaan tarjoamme palvelua yhdessä ja palvelun sisällä”, kotisairaalan palvelualuepäällikkö Sari Valaja-Jokinen muotoilee.
Lääke tarpeettomiin päivystyskäynteihin
”Tarve Gerbiilille löytyi siitä, kun paljon vanhusväestöä päätyi tarpeettomasti päivystykseen ja liian raskaisiin palveluihin. Haluttiin tarjota apua ”, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen hankepäällikkö Toni Lindholm sanoo.
Ensimmäisinä päivinä yksikön tehtävät ovat koostuneet suunnitteluvaiheen olettamasta: infektioiden hoidosta, kystofixien vaihdoista, kipulääkityksistä ja ohjauksesta.
”Nämä tehtävät eivät enää kuormita kiireellistä ensihoitoa”, Lindholm sanoo.
”Tätä on odotettu”
”Perusfilosofiamme on, että menemme ystävällisellä asenteella tukemaan apua pyytävän yksikön henkilökuntaa, joka on sosiaalipuolen henkilöstöä eikä välttämättä niin perehtynyttä terveydenhuoltoon. Potilaan halutaan pärjäävän paremmin omassa asunnossaan. Tällaista palvelua on alueella odotettu”, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Lasse Hakala sanoo.
GerBiili pyrkii hoitamaan potilaan kotiinsa, sen ajoneuvossa ei edes ole paaria. Mikäli kuljetus hoitolaitokseen tarvitaan, sen hoitaa toinen yksikkö.
Laajempi valmius hoitaa
Erilaista tavalliseen ensihoitoon verrattuna työssä on se, että GerBiilin hoitajat tietävät tarkemmin, minkälainen tehtävä heitä odottaa, sillä esitiedot tulevat suoraan puhelimitse sellaiselta ammattilaiselta, joka on jo kohdannut potilaan. GerBiilissä on laajemmat mahdollisuudet hoitaa potilasta; lääkepakki on monipuolisempi, vieritestauslaitteet, CRP:n ja leukosyyttien mittausvälineet sekä happirikastin ja nebulisaattori. Lisäksi yksikön sairaanhoitajat voivat ommella haavoja ja hoitavat yöaikaan palliatiivisia potilaita. Tarpeen vaatiessa GerBiilin hoitajat voivat mennä yksin omille tehtävilleen.
Pääsee kehittämään uutta
GerBiilin sairaanhoitajat Jenni Vainio ja Suvi Vesala halusivat GerBiili-toimintaan mukaan kehittämään uutta ja saamaan tuoretta näkökulmaa työhön.
”Pystyn vaikuttamaan toimintaan ihan käytännön tasolla ja pääsen liikkumaan kentälle potilaiden luo. Työ on täysin kiireetöntä ja saamme ihan rauhassa hoitaa ja perehtyä tapaukseen”, Vesala sanoo.
Sairaanhoitajat kertovat hyväksi myös sen, että akuuttihoitotyö säilyy GerBiilin rinnalla edelleen.
Gerbiili saa pian seuraa muuallekin Kanta-Hämeen alueelle. Forssassa ja Riihimäellä aloittavat yhden hengen yksiköt.
”GerBiilistä haetaan kokemuksia vuoden 2025 loppuun asti ja samalla tehdään havaintoja rinnalla toimivista yhden hengen yksiköistä”, ensihoitopäällikkö Lasse Hakala sanoo.
Kokeilujen jälkeen ollaan viisaampia, miten Kanta-Hämeessä kannattaa tätä asiaa hoitaa.
Teksti ja kuvat Marko Partanen