Ensihoito 30.1.2024

Itsemurhien ehkäisyä ensihoitajille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Itsemurhien ehkäisyn verkkokoulu on julkaistu. Tämän lisäksi on valmistunut erillinen kokonaisuus ensihoidon ammattilaisille ja opiskelijoille. Verkkokoulutuksen sisältöä täydentävät havainnollistavat videot tapauksista, joita ensihoitajat saattava työssään kohdata.
Ensihoidon ja muiden liikkuvien palvelujen ammattilaiset ja opiskelijat voivat hakea pääsyn verkkokurssille THL:n verkkosivuilla olevasta linkistä.

Itsemurhien ehkäisyn verkkokoulutus antaa eväitä itsemurhan vaarassa olevien henkilöiden ja heidän läheistensä kohtaamiseen. Tutkimusten mukaan 20-75% itsemurhaan kuolleista on ollut yhteydessä perusterveydenhuoltoon itsemurhaa edeltäneen kuukauden aikana.
Henkilöt eivät välttämättä paljasta suunnitelmiaan mutta myös hoitohenkilökunnan valmiudet tunnistaa tilanne ovat hyvin erilaiset.
Ensihoitajien lisäksi myös muiden liikkuvien palveluiden ammattilaisten kuten poliisin, pelastustoimen ja Rikosseuraamuslaitoksenhenkilöstön on hyvä tunnistaa itsemurhan vaarassa oleva henkilö.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kuva: Marko Partanen

Lue lisää