Ensihoito 18.8.2023

Jo neljä avustusmatkaa Ukrainaan, viides tulossa

Ambulanssi on saapunut luovutuspaikalle Ukrainan Khmel’nyts’kyi-kaupunkiin.

Ambulanssi on saapunut luovutuspaikalle Ukrainan Khmel’nyts’kyi-kaupunkiin.

Petteri Hirsikangas ja Sami Latosaari ovat tehneet tiiminsä kanssa jo neljä avustusmatkaa Ukrainaan ja viides on tulossa.
”Ensimmäisellä reissulla veimme ambulanssin GRM-nimiselle järjestölle. Ensimmäiset neljä kuukautta ambulanssilla evakuoitiin lastenosastoja ja teho-osastoja pois sodan alta. Sen jälkeen sillä evakuoitiin haavoittuneita pois etulinjasta”, Hirsikangas kertoo.
Myöhemmillä matkoilla avustukset koostuivat ambulanssin varusteista sekä muusta ensihoitovälineistöstä. Viimeisimmällä reissulla tiimi vei Ukrainaan täysin varustellun ambulanssin, jonka hoitotila oli täynnä hoitovälineitä.
”Olemme saaneet paikallisiin toimijoihin hyviä kontakteja. Tieto ambulanssin tarpeesta tulikin juuri heiltä ja päätimme sitten jälleen toimia”, Latosaari sanoo.
Hirsikankaan Xapes Oy ja Latosaaren CVN Medical Solutinos Oy hankkivat ambulanssin, minkä lisäksi yhteistyökumppanit eripuolilla Suomea lahjoittivat autoon kalustoa ja muita tarvikkeita.

Vitali Kylakov, Sami Latosaari ja Petteri Hirsikangas.

Hoitotila täyttyi matkalla

Viimeisimmällä avustusmatkalla lahjoitettu ambulanssi varusteltiin Muoniossa ja sen hoitotila kerättiin tavaraa täyteen ajomatkalla Helsinkiin. Panoksensa antoivat useat lahjoittajat eri puolilta Suomea. Auto ajettiin Puolan Rzeszow-kaupunkiin, mistä varsinainen matka Ukrainaan alkoi. Tullimuodollisuudet veivät rajalla aikaa melkoisesti, viivästystä aiheuttivat erityisesti muuttuneet rajamuodollisuudet. Lopulta tie Ukrainaan aukesi myöhään illalla.
”Huomasimme, että niin sanottu humanitaarinen kaista, jota myöten avustuskuljetukset olivat aiemmin kulkeneet, oli poistettu. Ukrainan kello 23 jälkeen voimaan tuleva ulkonaliikkumiskielto ei kuitenkaan koskenut siirtymiä, joten pääsimme ilta-ajasta huolimatta etenemään”, Hirsikangas sanoo.

Urkainan puolella ambulanssia vienyt tiimi sai seuraa.
”Oli hämmentävää, kun huomasimme, että meitä seurattiin autolla. Kun pysähdyimme, meitä seuraava autokin pysähtyi. Mitään välikohtausta ei kuitenkaan syntynyt”, Latosaari kertoo.
Matka jatkui Khmel’nyts’kyi-kaupunkiin, missä ambulanssi lahjoitettiin 109. mobilisoidun yksikön komentajalle Vitali Kylakoville.
”Lahjoitustilanne oli tunteita herättävä ja varmasti säilyy muistoissa pitkään”, Hirsikangas sanoo.

Sami Latosaari koulutti tiiminsä kanssa ukrainalaisille lääkintämiehille taktista ensihoitoa.

Koulutusta ukrainalaisille

Lahjoitustilaisuuden jälkeen tiimi suuntasi rautatieasemalle, määränpäänä Kiova. Junassa eräs matkustaja halusi kuvata tiimiä hämmentävän läheltä, mutta sekään ei johtanut matkan edetessä sen kummempaan väliintuloon.

”Kiovassa järjestimme TECC-koulutusta lääkintähenkilöstölle ja sotilaille. Saimme myös tutustustua heidän välineistöönsä. Samalla lahjoitimme verenvuotojen hallintaan käytettäviä tuotteita. Kouluttamamme joukko oli edellisenä iltana saanut käskyn lähteä rintamalle ja tunnelma oli käsinkosketeltava. Kiitollisuus, jota kouluttamiltamme ihmisiltä saimme, oli tunteita nostattava”, Latosaari kertoo.

Hirsikangas on vakuuttunut, että jokainen Ukrainaan lähetetty avustuslähetys on varmasti tarpeellinen. ”Meille jäi vaikutelma, että Ukrainassa yritetään elää mahdollisimman normaalia elämää, mutta meille suomalaisille reissuilla kokemamme iskut ja aamuiset ilmahälytyksiin heräämiset eivät olleet asia, joihin olisimme vieläkään tottuneet. Paikalliselle suojaan siirtymiset vaikuttivat olevan jo arkipäivää”, Hirsikangas sanoo.

Seuraavalla matkalla Hirsikangas ja Latosaari aikovat masinoida liikkeelle isohkon erän erilaisia tarvikkeita, minkä lisäksi he ovat saaneet pyynnön kouluttaa noin 250 henkeä.

Teksti Marko Partanen

Lue lisää