Kolumbiassa ensihoitolääkärinä työskentelevä Carlos Zapa puhuu kokoveren käytön puolesta suurten verenvuotojen korvaajana. Zapa saapuu pitämään luentoja ja demoja Akuuttihoitopäiville Hämeenlinnaan.
Kokoverellä hoidettiin verenhukasta kärsiviä taistelijoita isojen sotien aikaan. Rauhan tullen kokoveri pilkottiin komponenteiksi. Lääkäri Carlos Zapa vakuuttui kokoveren käytettävyydestä, kun sisällissodat palasivat Etelä-Amerikkaan 2000-luvulla.
Yleiskirurgiaan ja tehohoitoon erikoistunut venezuelalaislääkäri Carlos Zapa pakeni kotimaansa sisällissotaa Kolumbiaan 20 vuotta sitten. Ennen pakoaan, sisällissodan aikana hän ehti työskennellä vuosia kentällä sotilaslääkärinä. Nykyään Zapa vastaa kolumbialaisen Medellín-kaupungin operatiivisesta ensihoidosta.
Kaikki alkoi kokoverestä
Kun verensiirtoja alettiin tehdä, se tapahtui kokoverta antaen. Isoissa sodissa, kuten II maailmansodassa, Vietnamin sodassa ja Korean sodassa menehtyi paljon ihmisiä, mutta loukkaantuneita oli vielä enemmän.
“Tarvittiin paljon verensiirtoja kentällä, kenttäsairaaloissa ja tavallisissa sairaaloissa. Myös verenluovuttajia tarvittiin”, Zapa kertoo.
Isojen sotien jälkeen verenvuotoja ryhdyttiin korvaamaan punasolu-, verihiutale-, plasma- ja valkosolutuotteilla ja kristalloidi-nesteillä.
Vuosina 2007-2008 sisällissodat palasivat Etelä-Amerikkaan, samalla maanosa on kärsinyt myös yleistyvästä terrorismista. ”Mietimme, että on aika aloittaa taas verensiirrot kokoverellä”, Zapa sanoo.
Paljon etuja
Tutkimusten mukaan hemoglobiinitaso (Hb) nousee noin 4 g/l yhdellä punasolupussilla, mutta käyttämällä saman verran kokoverta, voidaan Hb-tasoa voi nostaa 13-15 g/l.
Ero perustuu Zapan mukaan siihen, että verta luovutetaan ja säilytetään ilman monimutkaisia prosesseja, eikä sitä manipuloida, jolloin verituotteet eivät kärsi.
Zapa sanoo, että tutkimukset osoittavat, että kokoverta käyttämällä kustannuksetkin ovat halvempia.
”Ei tarvita isoja prosesseja, joilla verta jaetaan komponentteihin. Tällöin säästyy laboratorioaikaa, laboratoriohoitajien palkkoja, säilytyspaikkoja, jne. Luovutettu veri säilötään saman tien ja se on heti käyttövalmiina.”
Akuuttihoitopäiville
Kun Zapa oli aloittamassa kokovereen liittyvää Lazarus-projektia, hän sai paljon tukea Pohjoismaista. ”Tuki on ollut tärkeää, jotta olemme voineet jatkaa. Yhteistyömme on vahvaa ja toimivaa, joten kun minut kutsuttiin luennoimaan ja jakamaan ajatuksiani Akuuttihoitopäiville, en epäillyt hetkeäkään. Olen todella otettu ja iloinen että saan tulla.”
Zapa toivoo tapaavansa kaikki tutut ja tutustuvansa myös uusiin ihmisiin.
”Minulla on tapana tehdä pieni demo, miten verensiirto onnistuu. Nähdään Akuuttihoitopäivillä toukokuussa”, hän kehottaa.
Teksti Besai Muñoz
Kuvat Carlos Zapan albumi
Lue koko juttu Pelastustiedosta 2/2023.