Ministereille osoitetun kirjeen mukaan tulevasta mallista seuraa lähipalvelujen heikentymistä, byrokratiaa ja lisäkustannuksia.
Joukko ensihoitopalvelujen ylilääkäreitä on huolestunut tulevan sote-uudistuksen maakuntamallista, jossa pelastustoimi ja ensihoito keskitetään viiden maakunnallisen yliopistosairaalan yhteyteen.
Yhteensä 29 ylilääkäriä ja vastuualuejohtajaa pääasiassa sairaanhoitopiirien ensihoitopalveluista kirjoitti toukokuun alussa kirjeen, joka osoitettiin sosiaali- ja terveysministeriöön sekä sisäasiain- ja valtiovarainministeriöön.
Allekirjoittajat pelkäävät, että tulevasta mallista seuraa lähipalvelujen heikentymistä, lisäkustannuksia sekä vaikeuksia hallita päivittäistoiminnan häiriötilanteita.
”En näe tässä viiteen alueeseen yhdistämisessä mitään taloudellisia tai toiminnallisia hyötyjä. Se heikentää intergraatiota muuhun terveydenhuoltoon”, sanoo yksi kirjeen allekirjoittajista, ensihoidon ylilääkäri Antti Saari Lapin sairaanhoitopiiristä.
Hän muistuttaa, että ensihoito nykyisellään on jo vaatinut paljon alueellista yhteistyötä ja sovittamista.
Kirjeen mukaan ensihoidon siirtäminen hallinnollisesti ja toiminnallisesti eroon muista lääketieteen osa-alueista ja erikoissairaanhoidosta on epäloogista ja vaarantaa ensihoidon aseman.
”En keksi, mistä kustannushyöty muodostuisi”
”Jossain on korostettu sitä, että esimerkiksi sairaanhoitopiirien rajat ylittävä yhteistyö tehostuisi, mutta kun siinä ei nytkään ole ongelmaa. Ensihoidon siirtyminen rajojen yli toimii mutkitta. Ei siinä ole paljon tehostettavaa. En keksi, mistä kustannushyöty muodostuisi”, Saari ihmettelee.
Suuruuden ekonomiassa on myös riskinä, että kustannukset karkaavat käsistä, kun byrokratia lisääntyy ja hallinto laajenee.
Lääkärien mukaan vaarana on myös, että viiden ison alueen hallinnoima yhteistoiminta keskittyy pääosin yliopistosairaalamaakuntiin. Kaikki allekirjoittajat tulevat sairaanhoitopiireistä, jotka eivät ole yliopistosairaalamaakunnissa.
”Näemme, että mitä kauemmas päätöksenteko viedään kaukaisimmista maakunnista, sitä vaikeammaksi se tekee jatkon meidän kannaltamme”, Saari sanoo.
Saaren mukaan toimivaa järjestelmää ei pidä lähteä korjaamaan.
”Sairaanhoitopiirit ovat nähneet paljon vaivaa turvatakseen tasavertaiset palvelut ja järjestäneet rakennelmat niin, että ne on sovitettu osaksi terveydenhuoltoa. Hyviä rakennelmia on tarpeetonta lähteä romuttamaan.”
”En näe minkään tässä tapahtuvan paremmin niin, että johtaminen tapahtuisi jostain muualta.”
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Teemu Heikkilä