Pelastustoiminta 31.10.2023

Silta romahti – Suuronnettomuus tuli syliin

Palomestari Kalle Ristola ja ensihoidon kenttäjohtaja Eero Salonen johtivat onnettomuustilanteen hoitoa siltaonnettomuuspaikalla.

Palomestari Kalle Ristola ja ensihoidon kenttäjohtaja Eero Salonen johtivat onnettomuustilanteen hoitoa siltaonnettomuuspaikalla.

Hoitotason ambulanssi hälytettiin Espoon Niittykummun paloasemalta kiireelliselle B-tehtävälle koodilla: putoaminen. Hätäkeskuksessa saatiin nopeasti tapahtuneesta lisätietoa, jonka mukaan onnettomuuspaikalla olisi vähintään 10 loukkaantunutta. Samalla hätäkeskuspäivystäjä hälytti lisää ensihoito-, pelastus- ja poliisiyksiköitä.
”Pyysin, että ensimmäisenä kohteeseen saapuvasta yksiköstä annettaisiin MOVI-puheryhmässä tuulilasiraportti”, ensihoidon kenttäjohtaja Eero Salonen sanoo.

Ensimmäinen ambulanssi tavoitti kohteen noin kolmessa minuutissa hälytyksestä. Ensihoitaja ilmoitti pyydetyssä tuulilasiraportissaan vähintään 15 potilaasta, jolloin Salonen korotti tehtävän suuronnettomuudeksi.
”Päätin harkinnan jälkeen, että tehtävä hoidetaan ensin MOVI-puheryhmässä, kunnes tehtävästä saadaan selkeämpi kuva”, Salonen sanoo.

Onnettomuuspaikka Espoon Tapiolassa sijaitsi niin keskeisellä paikalla, että muutkin yksiköt saavuttaisivat sen todella lyhyessä ajassa. Suuronnettomuusprotokollan käyttöönotto olisi Salosen mukaan saattanut aiheuttaa enemmän hämmennystä kuin siitä olisi ollut hyötyä.

Monella tapaa erikoinen tehtävä

Salonen arvioi, että noin viiden metrin korkeudesta romahtaneen sillan palaset olivat levinneet noin 20*20 metrin alueelle, ja niiden seassa olivat onnettomuuden uhrit sekä viereiseltä rakennustyömaalta saapuneet auttajat. Lopulta ammatti- ja maallikkoauttajineen ja potilaineen sillan romujen seassa oli noin 70 henkilöä. Salosen työtä hankaloitti se, että työmaalta tulleet auttajat olivat sonnustautuneet samankaltaisiin suojakypäriin ja turvaliiveihin kuin ensihoitajatkin. Heitä oli vaikea erottaa toisistaan.

Käsillä oli monella tapaa erikoinen suuronnettomuus. Lähes kaikki potilaat olivat lapsia, jotka käyttäytyivät tilanteessa toisin kuin suuronnettomuuspotilaiden on ajateltu käyttäytyvän. Kiireellisesti hoitoa tarvitseva potilas saattoi kuvata paikalla TikTok-liveä ja kiireettömämpi potilas saattoi poistua kokoontumispaikalta välillä kioskille.

Potilaat saatiin kuljetettua sairaalaan sujuvasti. Kukaan kiireellistä hoitoa tarvitseva potilas ei joutunut odottamaan onnettomuuspaikalla sen takia, että kuljettavaa ambulanssia ei ollut. Kaikki potilaat olivat matkalla sairaalaan, kun hälytyksestä oli kulunut 1,5 tuntia. Ajallisesti tehtävä onnettomuuspaikalla oli yhtä nopeasti ohi kuin yksi ambulanssin päivittäistehtävä.

Teksti Marko Partanen
Kuva Tapio Sovijärvi

Lue koko Hälytysilmoitus-juttu Pelastustiedosta 6/2023.

Lue lisää