Tim Söderlundin mukaan Siltasairaalaan valmistuneen RAPTOR-salin hyödyt saadaan selville 3–5 vuodessa.
Ortopedian, traumatologian sekä käsi- ja neurokirurgian potilaita hoitava Siltasairaala on ollut toiminnassa vuoden verran. Uuden sairaalan myötä Kaikki Helsingissä hoidettavat päivystyspotilaat ohjautuvat samaan paikaan, Meilahden yhteispäivystyksen. Kävijämäärältään se on maan vilkkain päivystyspiste. Siltasairaalan yhteispäivystykseen saapuu päivittäin 70 potilasta ambulanssilla ja 250 muilla kyydein. Triagen (potilasluokittelu) osuus korostuu, sillä päivystyksessä saattaa olla saman aikaisesti 100 potilasta. Isossa talossa kukaan ei koskaan ole yksin. Aina löytyy joku, jolta kysyä, päivystysalueen ylilääkäri Jani Mononen kertoo. Päivystysalueella on töissä on noin 200 hoitajaa.
Meilahden päivystysalueella perehdyttäminen on luonnollisesti haastavaa. On arvioitu, että koko alueen kaikkien töiden perehdyttäminen veisi noin viisi vuotta. Koska työpaikan vaihtaminen nuorena on täysin hyväksyttävää, ei kaikkea todellakaan kannata opettaa kaikille, korostaa Jani Mononen.
RAPTOR-sali valmiudessa
RAPTOR (resuscitation with angiography, percutaneous techniques and operative repair) on suuri leikkaussali, jossa potilaalle voidaan tehdä tietokonetomografia ja angiografia heti tämän saavuttua. Samassa tilassa potilas voidaan myös leikata. RAPTOR-sali on nyt saatu välittömään valmiuteen.
Oleellista uudessa toiminnassa on tiimien vaihto ja irtautuminen, kun potilas pysyy paikoillaan. RAPTOR-salissa voidaan kiriä kiinni niitä minuutteja, joita aiemmin menetettiin potilaan siirtelyssä sokkihuoneen, kuvantamisen ja leikkaussalin väleillä.
Teksti Jarmo Turva
Kuva Hanna Raijas
Lue koko juttu Pelastustiedosta 3/2024.