Ensihoito 5.9.2024

Taitokeskuksessa hoitajat yliopiston pestissä

Tarja Vanhatalo-Suonurmi on työskennellyt Taitokeskuksessa alusta asti.

Tarja Vanhatalo-Suonurmi on työskennellyt Taitokeskuksessa alusta asti.

Tampereella sijaitseva Taitokeskus on Pirkanmaan hyvinvointialueen, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteinen kliinisten taitojen koulutuspaikka. Sen mittavat 1000 neliömetrin puitteet käsittävät seitsemän simulaatiotilaa, kymmenen taitotilaa ja viisi debriefinghuonetta. Puitteita tarvitaankin, sillä niillä on 22 000 potentiaalista käyttäjää.

Aiemmin ensihoitajana työskennellyt Katja Kankaanpää ja päivystyksen sairaanhoitajana työskennellyt Tarja Vanhatalo-Suonurmi ovat Tampereen yliopiston Taitokeskukseen palkkaamia asiantuntijoita, jotka opettavat lääketieteen opiskelijoille kliinisiä taitoja ja työskentelevät yhdessä kliinisten opettajien kanssa simulaatioissa. 
”Olemme täällä käytännön työn asiantuntijoita, eikä meillä ole täällä Power Point -esityksiä, vaan teemme asiat käsillä”, Kankaanpää tiivistää. Hän on sitä mieltä, että kliiniset taidot ovat mielekkäintä oppimisaluetta.

Kiireiset evaluaatiot

Joka vuosi Taitokeskuksessa järjestetään 3. ja 4. vuoden lääketieteen opiskelijoiden kliinisten taitojen evaluointi, jossa kahden päivän aikana arvioidaan 140 – 150 opiskelijaa. Noina päivinä Kankaanpäällä ja Vanhatalo-Suonurmella on oikeasti kiire.
Lääketiede on laaja ala. Kliinisten taitojen evaluaatioilla pyritään varmistamaan, että lääketieteen opiskelijoilla hallitsevat välttämättömät perustaidot ennen potilastyöhön siirtymistä.

Ensiapupoliklinikalta lääketieteen opetukseen

Vanhatalo-Suonurmi siirtyi TAYS:n ensiapupoliklinikan sairaanhoitajan työstä ensin Tampereen yliopiston Kliinisten taitojen laboratorioon ja Pirkanmaan simulaatiokeskukseen sekä oli myöhemmin mukana käynnistämässä vuonna 2016 avattua Taitokeskusta. 
”Isoin asia, miksi vaihdoin päivystyssairaanhoitajan työn tähän, oli tunne siitä, että ensiavussa minulla ei ollut enää aikaa potilaille.” 
Toinen iso syy on se, että kouluttaminen on aina ollut lähellä hänen sydäntään. Ensiapupoliklinikalla Vanhatalo-Suonurmi toimi opiskelijoiden ohjaajana ja kävi jo sairaanhoitaja-aikanaan työn ohessa valvomassa kliinisten taitojen evaluaatioita. Jos kenttä on muuttunut ajan saatoissa, niin kyllä ovat opiskelijatkin.
”He ovat avoimempia ja uskaltavat kysyä ja kyseenalaistaa. Ennen oli niin, kun jotain sanoin, kaikki tekivät sen kiltisti, nyt asiat pitää oikeasti osata perustella.”
Sairaalan ulkopuolella työ on muuttunut ensihoidoksi, mutta Vanhatalo-Suonurmi muistaa hyvin sitä edeltävän ajan.
”Silloin potilas pudotettiin ambulanssilla päivystykseen, eikä hänelle ollut tehty kentällä juuri mitään. Hyvä kun oli nimi papereissa.” 

Katja Kankaanpää siirtyi Taitokeskukseen töihin ensihoitajan työstä.

Vuorotyöstä päivätyöhön 

Taitokeskuksen päivätyörytmi oli hankala omaksua.
”Minulla oli pitkään päänsärkyjä, kun työ muuttuikin säännölliseksi eikä ollut enää yö- ja iltavuoroja”, Vanhatalo-Suonurmi muistaa.
Vuonna 2020 hän sai työkaverikseen Kankaanpään. 
”Halusin säännöllisen päivärytmin ja onhan juhlapyhät ihana viettää kotona lasten kanssa. Olin ambulanssissa työvuorossa, kun minulle tarjottiin tätä paikkaa. Ei tarvinnut kauaa miettiä, että tulenko, vaikka koulutushommia en niin ollut tehnytkään”, Kankaanpää sanoo.
Paikka ja fasiliteetit olivat hänelle tuttuja, sillä hän oli käynyt Taitokeskuksessa koulutettavana ensihoitajana ollessaan.
”Täällä työ on mielenkiintoista ja monipuolista ja pääsee oppimaan itsekin uutta. On myös mahdollista työskennellä useiden erikoisalojen kanssa.”

Parasta ovat opiskelijat

Kankaanpää ja Vanhatalo-Suonurmi mainitsevat työssään parhaaksi asiaksi opiskelijat sekä uudenaikaiset ja hyvät koulutustilat. He pääsevätkin työssään seuraamaan lääketieteen opiskelijoiden koko kliinisen työn oppimiskaaren. 
”Näemme kuinka opiskelijat kasvavat lääkäreiksi. Käännekohta on puolivälin paikkeilla, jolloin osaamista alkaa olla jo karttunut”, Vanhatalo-Suonurmi sanoo.
Hän ja Kankaanpää opettavat taitopajoissa kädentaitoja ja toimivat simulaatio-opetuksessa operaattoreina. Simulaatioissa lääketieteen opiskelijat alkavat hoitaa potilasta jo varhaisessa vaiheessa. 
”Tyypillisesti kun ensihoito tuo heille potilaan, niin moni heille koulutettavista asioista on jo kentällä tehty. Se, kuinka pitkälle ensihoidolla on mahdollista hoitaa potilasta kentällä, tuleekin lääketieteen opiskelijoille isona yllätyksenä”, Kankaanpää sanoo.

Teksti ja kuvat Marko Partanen
Katso tästä Taitokeskuksessa kuvattu video.

Lue lokakuussa ilmestyvästä Pelastustieto 6/2024 -lehdestä Taitokeskuksen esittely.

Lue lisää