Ensihoito 26.11.2024

Vakava aivoinfarkti – Pauli Vuorisen suositukset

Ensihoitolääkäri Pauli Vuorinen tutki helikopterikuljetuksen hyötyjä, kun potilas kärsii trombektomiahoitoa vaativasta aivoinfarktista.

Ensihoitolääkäri Pauli Vuorinen tutki helikopterikuljetuksen hyötyjä, kun potilas kärsii trombektomiahoitoa vaativasta aivoinfarktista.

Hyötyykö kaukana yliopistosairaalasta oleva potilas heti alkuvaiheessa tehtävään hälytetystä helikopterista, jos suuri aivovaltimo on tukkeutunut äkillisesti?
Ensihoitolääkäri Pauli Vuorinen selvitti asiaa väitöstutkimuksillaan Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.
Vuorinen suosittelee väitöskirjansa perusteella seuraavaa.

Tulisi aloittaa maanlaajuinen maallikoiden valistuskampanja, jossa kotona omin neuvoin todettujen halvausoireiden perusteella soitettaisiin nopeammin hätäkeskukseen. Nykyään ongelmana on, että pikkuoireiden kanssa viivytellään kotona liian pitkään.

Hätäkeskuspäivystäjien tulisi hälyttää aivoverenkiertohäiriön tunnistettuaan apu nopeasti matkaan mutta jatkaa haastattelua vielä tämän jälkeen ja selvittää, että kääntyykö pää tai katse halvaantuneesta puolesta poispäin.
”Kysymys on yhteä tärkeä kuin hengittääkö potilas normaalisti”, Vuorinen sanoo.

Ensimmäisenä kohteeseen saapuvasta yksiköstä tulee soittaa kohteeseen varsinkin, jos sinne on pitkä matka. Tulee selvittää mahdollinen halvausoire ja kääntyykö pää tai katse siitä poispäin. Löydökset tulee ilmoittaa kaikille saapuville yksiköille heti, kun ne selviävät. Sen jälkeen tulee selvittää, kuka potilas on ja miten hän selviää normaalitilanteessa arkipäivän toimistaan. Nämä asiat nopeuttavat toimintaa kohteessa.

Vuorisen mukaan vaikean aivovaltimotukoksen hoitoonohjaus voidaan edelleen järjestää eri tavoin. Vaikka päätettäisiin niin, että potilas kuljetetaan aina ensin keskussairaalaan, ensihoitajalla tulisi olla ymmärrys, että potilas saattaa jatkaa matkaansa tukoksen poistoon yliopistosairaalaan. Siksi ensihoitajan on pysyttävä potilaan vierellä tutkimuksen ajan.
”Nämä ovat A-kiireellisiä potilaita. Vaikka siihen aikaa kuluukin, harvalla yksiköllä on tärkeämpää tekemistä kuin olla valmiina tappavasta kohtauksesta kärsivän potilaan siirtoa varten.”

Vuorisen mukaan myös keskussairaalan päivystyksessä tulee olla tarkkana ja ymmärtää, että päätöksiä on tehtävä nopeasti. 

Pauli Vuorisen “Streamlining a Thrombectomy Candidate’s Care Outside the Hospital District of a Comprehensive Stroke Centre : Focus on the Emergency Call and Expedited Transportation with Helicopter Emergency Medical Services -väitös tarkastettiin Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa 23.8.2024.

Teksti Marko Partanen
Kuva Pauli Vuorinen
Lue aihetta taustoittava juttu Pelastustiedosta 7/2024

Lue lisää