Ensihoito 2.8.2018

”Yhteiskunta haluaa suojella auttajia” – vaatimus rikoslain muutoksesta etenee

Ensihoitajat kohtaavat yhä useammin työssään uhka- ja väkivaltatilanteita.

Ensihoitajat kohtaavat yhä useammin työssään uhka- ja väkivaltatilanteita.

Ensihoitotyötä tekevien vaatimus rikoslain muutoksesta etenee eduskunnassa. Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok) kertoo vieneensä asiaa eteenpäin muun muassa oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok).

”Olen keskustellut Häkkäsen kanssa useita kertoja. Tiedän, että oikeusministeriössä on tehty jo alustavia selvityksiä, että saataisiin lainmuutos aikaiseksi. En tiedä, missä vaiheessa asia tällä hetkellä on. Toivon, että se saataisiin vietyä läpi tällä hallituskaudella. Jos ei, se on vietävä hallitusohjelmaan”, eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tolvanen sanoo.

Kari Tolvanen. Lehdistökuva.

Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy vaativat rikoslakiin muutosta, jossa ensihoitotyötä tekeviä kohtaan väkivaltaisesti käyttäytynyttä henkilöä rangaistaan samalla asteikolla kuin virkamiehen, kuten poliisin, väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä. Tällä hetkellä ensihoitotyötä tekevän pahoinpitelystä rangaistaan pahoinpitelyrikoksena, jossa rangaistusasteikko on lievempi kuin virkamiehen väkivaltaisessa vastustamisessa.

Tolvanen kertoo tavanneensa liittojen edustajat parikin kertaa, joten asia on hänelle tuttu. Muutenkin hän on seurannut pitkään pelastusalaa.

”Poliisin väkivaltarikosyksikön johtajana olin paljon pelastusalan kanssa tekemisissä.”

Lainmuutos ei ratkaise kaikkea

Tolvanen on ehdottomasti lainmuutoksen puolella.

”Rikoslain muutos on välttämätöntä tehdä. Nyt tilanne on aika skitsofreeninen, koska samalle hälytystehtävälle saattaa mennä ihmisiä, jotka nauttivat virkamiehen suojaa, ja ihmisiä, jotka eivät.”

Hän kuitenkin korostaa, ettei lainmuutos ratkaise kaikkea.

”Silloinhan pahaa on jo tapahtunut, jos ihmisen päälle käydään. Lakimuutos pitää tehdä, mutta enemmän pitää pyrkiä tilanteiden ennaltaehkäisyyn esimerkiksi koulutuksella. Se on mielestäni ensisijaisen tärkeä asia, jotta tilanteet pystyttäisiin estämään.”

Hän on skeptinen sen suhteen, vähentääkö rangaistusasteikon koventaminen väkivalta- ja uhkatilanteita.

”En välttämättä usko siihen kovinkaan paljon. Hörhö, joka on vaikkapa piripäissään ja uhkailee aseella tai teräaseella, ei lähde miettimään sanktioita. Lainmuutos on kuitenkin osoitus, että yhteiskunta haluaa suojella auttajia paremmin kuin aikaisemmin tällä rikoslain säädöksellä. Se on periaatteellinen asia.”

Tolvanen painottaa, että hallituksen täytyy tehdä esitys aiheesta.

”Se on todellinen vaikutusmahdollisuus asian eteenpäin saamiseksi.”

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää