Hallituksen kehysriihi päätti lakkauttaa Jämsän Jokilaakson sairaalan yöpäivystyksen neljän muun yöpäivystyksen kanssa vuoden 2025 loppuun mennessä.
Suomen hallituksen kehysriihessä päätettiin lakkauttaa yöpäivystykset Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa viimeistään 31.12.2025.
Lisäksi Kemin, Oulaisten, Salon, Savonlinnan ja Valkeakosken sairaaloissa voidaan edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia. Hyvinvointialueet voivat näissä sairaaloissa jatkaa erikoisalojen poliklinikkatoimintaa sekä konservatiivisten alojen vuodeosastotoimintaa ja sen edellyttämää sairaalapäivystystä.
Kemissä lakkautetaan synnytysten hoito viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä 31.12.2025. HUS-yhtymä päättää itse sairaaloidensa palveluvalikoimasta, päivystyksistä ja synnytysten hoidosta Uudellamaalla.
Kehysriihessä on laskettu, että sairaaloiden ja päivystysten muutoksilla saadaan aikaan 26,3 miljoonan euron säästö hyvinvointialuetalouteen vuodesta 2026 alkaen.
Ensihoidon lisäkuormaa ei kompensoida
Ensihoitopalveluun kohdistuvat vaikutukset kuvataan tarkemmin hallituksen esityksessä ja ne on otettu päätöksissä huomioon, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä.
”Mitään korvamerkittyä lisärahoitusta tähän ei ole tulossa. Kokonaisuuden taloudelliset vaikutukset kuvataan myös hallituksen esityksessä. Esitys pyritään saamaan lausuntokierrokselle toukokuussa, jolloin kaikki tahot voivat ottaa siihen kantaa ja tuoda näkemyksiään esiin.”
Mitä tapahtuu ja koska?
Jämsän Jokilaakson sairaalassa odotellaan tietoja yöpäivystyksen kohtalosta rauhallisin mielin.
”Meillä yöpäivystyksen olemassaolosta on keskusteltu jo 10 vuoden ajan, mutta sitä on jatkettu, koska sen on todettu olevan kustannustehokasta. Siksi kehysriihen päätös oli yllätys”, Jämsän ensiavun palveluvastaava Anne Liukkonen sanoo.
Mitä tapahtuu seuraavan puolentoista vuoden aikana, on kysymysmerkki, Liukkonen kuvailee.
”Emme tiedä mitä tapahtuu ja koska. Keski-Suomen aluevaltuusto päättää lopulta, miten asiat lakkauttamisen jälkeen hoidetaan.”
Liukkonen sanoo, että epävarmuus on haasteellinen tila. ”Vielä emme pysty sanomaan, miten tämä henkilöstöön vaikuttaa.”
Vahvuus Jämsässä
Jokilaakson sairaala palvelee 20 000 asukkaan Jämsää toistaiseksi ympäri vuorokauden. Sairaala hoitaa perusterveydenhuollon potilaita, lisäksi on päivystys, jossa on pystytty hoitamaan muun muassa anestesiassa tehtäviä päivystyksellisiä rytminsiirtoja sekä lonkka- ja olkapääluksaatioita.
Päivystyksen ympärivuorokautinen vahvuus on lääkäri, sairaanhoitaja ja lähihoitaja. Lisäksi kiireisimpään aikaan kello 10 – 18 päivystää lähihoitaja sekä tarvittaessa anestesialääkäri.
”Hoidamme 20-40 potilasta vuorokaudessa. Käynnit painottuvat pääasiassa päivä- ja ilta-aikaan.
Jämsässä päivystää kaksi Keski-Suomen pelastuslaitoksen hoitotason ambulanssia, molempien tehtäväsidonnaisuus on alle 30 prosenttia ja ne hoitavat 3-4 tehtävää vuorokaudessa, yöaikaan tehtäviä on 1-2 per auto. Lisäksi Jämsässä on Onnin potilassiirtoyksikkö, joka hoitaa niin ikään 3-4 tehtävää vuorokaudessa, mutta sen keikat ovat pitempiä ja tehtäväsidonnaisuus noin 50 prosenttia.
Kesäisin kuljetuksia on enemmän, sillä arvion mukaan kesäasukkaat tuplaavat alueella olevan väkimäärän. Lisäksi Himoksella järjestettävät tapahtumat lisäävät päivystyksen kysyntää, tämä keskittyy ilta- ja yöajalle. Ruuhkaisimpaan aikaan kesätorstain ja -sunnuntain välille ajoittuvan Himoksen tapahtuman aikaan päivystys on vastaanottanut arvion mukaan jopa 300 potilasta.
Kun yöpäivystys loppuu
”Kun yöpäivystys loppuu, saattaa esimerkiksi haavan tikkaamista tai kommootion seurantaa tarvitseva potilas päätyä hoitoon 70 kilometrin päähän Jyväskylään”, Liukkonen arvioi.
KELA-taksien saatavuus on jo nyt heikkoa, toisinaan potilas odottelee sitä kuusikin tuntia.
Toistaiseksi ambulanssikyydit Keski-Suomen keskussairaalaan, Jyväskylään tai Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ovat vähäisiä, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen ensihoitoesihenkilö Mirka Ahmavuo-Väisänen.
”Kun yksikkö kuljettaa Jyväskylään tai Tampereelle, se on kiinni tehtävällä 2,5-3 tuntia. Potilaan hoitoon uudistus ei vaikuta mutta ensihoitajien kuormitus lisääntyy”, Ahmavuo-Väisänen sanoo.
Hän arvelee, että alueen ambulansseihin tullaan lisäämään vieritestausvalmiutta, tällä hetkellä käytössä on pikatutkimukset troponiinille ja hemoglobiinille sekä CRP-laitteet.
”Ensihoitajat ovat harmissaan, kun hyvä päivystys viedään. Ennen pitemmälle suuntautuvaa kuljetusta he saattoivat pyörähtää päivystyksessä näyttämässä lääkärille potilasta, jos tämä hyötyi siitä. Tällainen yöaikainen tuki poistuu.”
Teksti Marko Partanen