Pelastustoiminta 11.5.2020

Hälytysilmoitus: Todella pitkä kemikaalisukellus

Satakunnan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tomi Anttila sai puhelun Venator-tehtaan työntekijältä.

”Soittaja kertoi, että suolahappolinjastoa oli putsattu vedellä, josta on syntynyt pieni onnettomuus. Ajatuksena oli, että putkistossa olisi pieni vuoto, josta puhdistusvesi työnsi suolahappoa lattialle”, Anttila kertoo.

Hän soitti lähimmälle Meri-Porin yksikölle ja pyysi tätä mennä tarkistamaan tilanteen. Puhelun aikana käytiin lävitse OVA-ohjeen mukainen suojaustaso. Paikalle lähti kahden palomiehen miehittämä hööki sekä palomiehen ja ensihoitajan miehittämä synergiayksikkö.

”Se oli tarkistustehtävän luontoinen käynti, jossa ei arveltu olevan tarvetta toimenpiteille”, Meri-Porin höökin palomies Kai Lehtonen sanoo.

Valkoista höyryä

”Kun ajoimme tehtaan pihaan, näimme, että valkoista höyryä työntyi ulos ovista, ikkunoista ja katolta. Oven edessä ulkopuolella seisoi valkokypäräisiä miehiä. Jätimme höökin sadan metrin päähän ja kävelimme miehen luo”, Lehtonen kertoo.

Hän huomasi höyryn ärsyttävän hengitystä ja pistävän hieman yskittämäänkin. Miehet kertoivat, että sisällä on pieni vuoto ja pyysi Lehtosta huuhtelemaan letkulla lattialla olevan lammikon viemäriin.

”Pyysin työntekijöitä vetämään lippusiiman 50 metrin päähän ja sanoin höökin kuljettajalle Jorma Salmelle, että laitetaan kumipuvut [kemikaalisuojapuvut] päälle – onneksi!”

Metri näkyvyyttä

Paikalla olevat työmiehet osasivat kertoa, että vuotopaikka on ylimmässä kerroksessa. Kun Lehtonen ja Salmi menivät sisään rakennukseen, se oli täynnä vaaleaa höyryä.

Lehtonen arvioi, että käsivalaisimen valossa saattoi nähdä noin metrin verran eteensä. Sakeassa höyryssä piti keskittyä, että pystyi säilyttämään suuntavaistonsa. Maatason lisäksi rakennuksessa oli kolme ylempää tasoa, joissa lattiat olivat rakennettu osin ritilästä.

”Tilat olivat sokkeloisia ja ahtaita teollisuuskäytäviä. Toisinaan säiliöiden välistä piti ujuttautua oikeassa asennossa, että niistä pääsi paineilmalaitteet selässä ohi. Menimme Jorman [Salmi] kanssa ihan peräkanaa.”

Noin 15 minuutin sukelluksen jälkeen Lehtonen ja Salmi pääsivät ylimpään kerrokseen.

”Osuimme säiliöiden välistä suoraan 0,5–1 metriä halkaisijaltaan olevan lätäkön luokse. Löysimme paikan helposti, siinä kävi tuuri. Lätäkköön tihkui jostakin lisää nestettä, joka reagoi lattialla kovasti – se höyrysi.”

Havainnon tehtyään Lehtonen ilmoitti Virve-radiolla palomestari Anttilalle, että kyseessä on tehtävä, joka vaatii lisää toimenpiteitä.

Paikalla olevan henkilöstön mukaan aine oli suolahappoa mutta kemikaalisukeltajat eivät löytäneet säiliöstä merkintää, joka olisi vahvistanut tämän.

”Aine olikin supervaarallista”

Kanta-Porin hööki oli matkalla harjoitusalueelle liikenneonnettomuusharjoituksiin.

Höökin esimiehenä työskennellyt palomies Mikko Salo kuunteli Virvestä Lehtosen ja Anttilan keskustelua. Lehtosen lisäavunpyyntö koski myös Salon johtamaa yksikköä, joten se kääntyi kohti Meri-Poria ja Venatorin tehdasta.

”Kohde oli tuttu, siellä olimme olleet keikoilla aiemminkin. Esitiedot kertoivat suolahappovuodosta”, palomies Salo kertoo.

Paikalle hälytettiin myös päätoiminen pelastusyksikkö Ulvilasta ja sopimuspalokunnan yksikkö Pihlavasta.

Kemikaalisukellus pitkittyi ja palomiehille ilmaantui lisää ongelmia.

”Aine alkoi tuntua kuumotuksena polvissa ja käsissä, kun teimme töitä polvillamme. Lämpö tuntui puvun läpi. Se reagoi puvun pinnalla, muttei tullut läpi. Mietin, että mitä aine oikeasti oli?”, palomies Salo sanoo.

 

Lue koko juttu Pelastustieto-lehden uusimmasta numerosta.

Teksti: Marko Partanen

Piirroskuvitus: Arto Pääkkönen. Valokuva: Satakunnan pelastuslaitos

Lue lisää