Hälytysilmoitus 15.3.2022

Voimakas räjähdys ja erikoinen tulipalo Varkaudessa

Yli 20 vuotta vanha nostolava oli sijoitettava tarkasti, jotta sen ulottuma riitti operointiin kolmannessa kerroksessa.

Yli 20 vuotta vanha nostolava oli sijoitettava tarkasti, jotta sen ulottuma riitti operointiin kolmannessa kerroksessa.

Hälytysilmoitus 31.10.2021 kello 22.52. Osoite, Varkaus. RPS 401 Rakennuspalo pieni (401B)

Varkaudessa pelastajia vastassa oli kolmikerroksisen kerrostalon luona kaoottinen räjähdyksen jälkeinen näky. Seinässä oli iso reikä, josta näkyi voimakas tulipalo. Rakennuksessa oli vielä ihmisiä, jotka piti saada nopeasti ulos.

Varkaudessa päivystävä pelastusyksikkö hälytettiin sammuttamaan pientä rakennuspaloa. Hätäkeskus korotti antamaansa vasteen keskisuureksi rakennuspaloksi 14 sekunnin kuluttua ensimmäisestä hälytyksestä, kun hätäpuhelu oli vielä kesken. Hälytyksen esitiedot kertoivat kerrostalossa sattuneesta räjähdyksestä ja voimakkaasta tulipalosta.

”Aluksi mietin, että onko tämä totta”, palomestari Timo Nyholm sanoo. Hän päivysti 65 kilometrin päässä Suonenjoella. Hätäkeskus kertoi Nyholmille, että paikalta oli tullut useita soittoja, joissa kerrottiin, että rakenteita oli tullut alas ja sisällä oli voimakas tulipalo”, Nyholm kertoo.

Hän määräsi Varkauden pelastusyksikön paloesimiehen Hannu Tuovisen tilannepaikanjohtajaksi, joka miehistöineen ehtisi paikalle ensimmäisenä, muutamassa minuutissa.

”Minkälaisia potilaita ja kuinka paljon”, olivat ensimmäisiä kysymyksiä, joita ensihoitaja Anna Korhonen alkoi pohtia.

Varkauden paloaseman 1+4-vahvuinen pelastusyksikkö (401) jaettiin siten, että savukakkosena työskennellyt Timo Korhonen miehitti puomitikasauton ja savukolmosena työskennellyt Aki Nyyssönen säiliöauton. Esimies, kuljettaja ja savuykkönen liikkuivat paikalle pelastusautolla.

Pian selvisi, että kolmikerroksisen talon toisessa kerroksessa sijaitsevan kohdeasunnon yläpuolisissa tiloissa oli neljä ihmistä, jotka eivät päässeet ulos. Sen perusteella hätäkeskus korotti vasteen suureksi rakennuspaloksi.

Savusukellus aloitettiin vahvuudella 1+2. Porrashuoneessa oli hyvä näkyväisyys, savua ei juurikaan ollut. Palavan huoneiston ovi oli lennähtänyt räjähdyksen voimasta pois paikoiltaan, ja räjähdystä seurannut palo oli polttanut naapuriasuntojen ulko-ovien pinnat mustiksi.

Palava asunto oli yksiö. Savusukeltajat näkivät ovelta asunnon ikkunan paikalla olevan iso reiän, josta paistoi pihamaa. Asunnon seinä-, lattia- ja kattopinnat paloivat voimakkaasti. Muuta palokuormaa ei juurikaan ollut.

Monien kodit olivat menneet onnettomuudessa asumiskelvottomaksi. Jotkut asukkaat olivat paenneet räjähdystä ja sitä seurannutta tulipaloa ulos paljain jaloin. Osa asukkaista oli päässyt kodistaan ulos vain palomiesten auttamana. Kun potilaat oli autettu sairaalaan, ensihoito auttoi vielä sosiaalitoimea kuljettamalla asukkaita sijaismajoitukseen. Ensihoitajat pitivät onnettomuuspaikalla valmiutta uuden räjähdyksen varalta normaalia pitempään.

Teksti: Marko Partanen
Kuvat: Pohjois-Savon pelastuslaitos

Lue koko hälytysilmoitus-juttu Pelastustiedosta 1/2022.

Lue lisää