Harjoitus ja koulutus 30.7.2016

Helsingin pelastajanaiset: ”Duunin juju piilee yllätyksessä”

Sanna Elonen ja Suvi Suojalehto ovat tyytyväisiä kesätöihinsä.

Sanna Elonen ja Suvi Suojalehto ovat tyytyväisiä kesätöihinsä.

Sanna Elosella ja Suvi Suojalehdolla on nyt takanaan yksi lukuvuosi Helsingin Pelastuskoulussa. Kesä sujuu työn merkeissä. Elonen toimii pelastajaharjoittelijana Kallion paloasemalla ykkösvuorossa, Suojalehto Mellunkylän kakkosvuorossa. He ovat ehtineet työskenellä asemillaan nyt parisen kuukautta.

Molemmat ovat innoissaan.

”On jännä fiilis, että töihin menemistäkin odottaa, se tuntuu aina kivalta”, Suojalehto sanoo.

”On ajatus, että haluaisi oppia joka päivä jotain uutta. Olen yrittänyt pitää siitä huolen. Onneksi meidän esimiehet ottavat keikoille silloinkin, vaikkei välttämättä olisi oma rooli tulla mukaan”, Elonen kertoo.

Työn alku jännitti, varsinkin se, herääkö päivystysvuoron aikana öisiin hälytyksiin. Pelko oli kuitenkin turha.

”Kyllä sitä kuitenkin lähtee aika sähäkästi sikeästäkin unesta, housut jalkaan ja menoksi”, Suojalehto sanoo.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoita jännitti myös se, miten kaikki vuoden aikana opittu sopisi käytännön töihin ja osaisivatko he tarvittavat asiat.

”Onko valmis ja mitä sitten, kun tulee erilaisia keikkoja, kun ei ole kokemusta? Osaako toimia, muistaako kaiken? Kaikki helpottui, kun työ alkoi. Kaikki ottivat niin älyttömän hyvin vastaan, ja toivat esiin sen, että aina voi kysyä”, Suojalehto sanoo.

Molemmat kehuvat työpaikkojensa ilmapiiriä. He sanovat, ettei heiltä odotettukaan täydellistä suoritusta, koska he ovat vielä opiskelijoita.

Nainen palomiehenä ei ole sekään juuri aiheuttanut kakistelemisia. Naiset näkevät, että tilanne on uusi sekä heille, että joillekin heidän työkavereistaan.

”Jotkut ovat olleet alalla kauan, ja kun miettii, millaista elämä on ollut esimerkiksi 30 vuotta sitten… Meidänkin pitää ymmärtää se. Ei se hetkessä muutu, ja se on ihan ok”, Elonen pohtii.

Molempien mielestä parasta pelastajan työssä on yllätyksellisyys. Tulevasta keikasta on jokin käsitys, mutta samaan aikaan ei mitään käsitystä.

”Sen aika nopeasti tajusi harjoittelun alussa, että tässä varmaan koko duunin juju piilee”, Suojalehto sanoo.

Lue koko haastattelu Pelastustiedon seuraavasta numerosta, joka ilmestyy 31. elokuuta!

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää