Harjoitus ja koulutus 8.12.2023

Hyvä ja ytimekäs tulityöseminaari

Marko Sorvisto koki tulityöseminaarin antoisaksi.

Marko Sorvisto koki tulityöseminaarin antoisaksi.

Jokavuotinen tulityöseminaari järjestettiin lokakuussa parin etävuoden jälkeen livenä Helsingissä täydelle tuvalle. Esitykset synnyttivät keskustelua niin paljon, että aikaa olisi voinut olla pidempäänkin.

Tulityötoimikunnan tervehdyksen toi Stora Enso Oyj:n palo- ja suojelupäällikkö Mikko Parikka. Hän kiitti kaikkia pitkäjänteisestä työstä tulityöturvallisuuden eteen, joka on Suomessa erittäin korkealla tasolla. Kehittämistä ja koulutusta tarvitaan silti päivittäin.

SPEKin erikoistutkija Tarja Ojala kertoi tulityövahinkojen useista ulottuvuuksista. Eri turvallisuustasot ovat kuin sveitsiläinen juusto, täynnä reikiä. Vaikka teemme parhaamme, huonona päivänä voi silti sattua jotain. Silloin pitää ottaa opiksi ja miettiä, mitkä olivat niitä reikiä juustossa. Tietoa tulitöistä pitäisi olla muillakin kuin niitä tekevillä. Voisi puhua kansalaisosaamisesta.

”Turvallisuuskoulutusta pitäisi olla jo koulusta alkaen.”

Mikko Parikka puhui täpötäydelle salille.

SPEKin kehittämispäällikkö Heli Salovaara kertoikin ilouutisen, että tulossa on kansalaisille suunnattu avoin verkkokoulutus tulitöistä. Yleisöstä esitettiin, että myös vakuutusyhtiöillä olisi hyvä olla infopaketti tulitöistä vakuutussopimusta tehdessä.

SPPL:n turvallisuusasiantuntija Vili Heinikoski kertoi koulutusaineiston rikastamisesta videoilla. Mikko Parikka valotti keissin avulla, mitä oppia vahinkotapahtumista saa.

Marko Sorvisto Ylivieskasta on henkilöstön työsuojeluvaltuutettu ja tulitöiden kurssinjohtaja isossa teollisuusputkistoja valmistavassa yrityksessä. Hän oli mukana seminaarissa ensimmäistä kertaa.

”On hienoa tavata muitakin kouluttajia. Työskentelen myös välillä putkiasentajana ja teen tulitöitä. Yrityksellä on noin 110 ”haalarihenkilöä”, heistä tulitöitä tekee noin 60–70 prosenttia ympäri Suomea ja Eurooppaa.”

”Oli hyvä kuulla myös vapaa-ajalla tehtävistä tulitöistä, sillä moni tuunaa autoja. SPEK on ajan hermolla nostaessaan tämänkin asian esille. Keskusteluissa tuli esille myös yhtenäisten tulityöohjeiden puute ja sille saatiin perustelut kilpailulainsäädännöstä. Seminaari oli hyvä ja ytimekäs, tulen toistekin”, Sorvisto vakuuttaa.

Tulityöseminaarin järjestivät Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää