Harjoitus ja koulutus 18.8.2015

Kehärata: rehellisyys kääntyi voitoksi

Juha Rajalan ja kehäradan yhteinen taival päättyy toistaiseksi, kun Rajala jää syyskuun alussa muutaman kuukauden opintovapaalle.

Juha Rajalan ja kehäradan yhteinen taival päättyy toistaiseksi, kun Rajala jää syyskuun alussa muutaman kuukauden opintovapaalle.

Viime kevään loppupuoli oli Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Juha Rajalalle melko rankka.

”Oli tuossa vähän pikku myllyä.”

Pikku myllyllä hän viittaa palautteeseen jota sai siitä, että kertoi tiedotusvälineille suorasukaisin sanankääntein, kuinka kehäradan 23. toukokuuta järjestetty pelastusharjoitus Vantaan Aviapoliksen asemalla sujui.

Pelastuslaitos sai kritiikkiä Rajalan suorapuheisuudesta varsinkin Vantaan kaupungilta. Tässä tapauksessa kuona ei kuitenkaan valunut alaspäin. Esimerkiksi Rajalalla ja pelastusjohtaja Pekka Vänskällä oli rakentava ja positiivinen keskustelu kaupungin johdon palautteen jälkeen.

”Ymmärrän kyllä, että esimiehiäni voi alkaa korveta, jos kokoukset aletaan aina, että mites se yksi palopäällikkö siellä”, Rajala myöntää.

”Vaikka laarista satoi niskaan jälkipuinnin osalta, niin se on kääntynyt voitoksi monta kertaa”, hän sanoo nyt.

”Mutsi on sanonut, että ole rehellinen”

Kollegoiltaan ympäri Suomea Rajala on saanut positiivista palautetta, jossa viesti on ollut aina sama: harjoitukset pitäisi jälkipuida rehellisesti, ketään syyttelemättä, mutta epäonnistumisia peittelemättä. Vain siten voidaan kehittyä.

”Itse laitoin itseni peliin, ja toivoisin sitä muiltakin. Jos tätä joukkoa johdetaan, niin johdetaan nyt sitten edestä. Mutsi on sanonut, että ole rehellinen. Sillä yritän mennä.”

Rajalaa kismittää se, että hän puhui uutisessa asiaa, mutta siihen kukaan kritisoijista ei kiinnittänyt huomiota.

”Ei oltu niinkään huolissaan siitä miksi harjoitus meni pieleen, vaan siitä, ettei vain keltään menisi maine.”

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos piti kehäradalla uuden pelastusharjoituksen 29. kesäkuuta. Se meni Rajalan mukaan huomattavasti edellistä paremmin, sillä palaute edellisestä harjoituksesta oli käyty läpi, korjaavat liikkeet tehty ja asia oli kaikille jo selvästi tutumpi.

Harjoitus oli terveellinen myös laitoksen omalle organisaatiolle.

”Siinä kundit tajusivat, että se mitä sanoin, oli asiaa, eikä se ollut keneenkään henkilökohtaisesti suunnattu.”

Lue lisää Juha Rajalan ajatuksia kehärataharjoituksesta, pelastuslaitosten toimintakulttuurista, omasta työnkuvastaan ja veneilystä Pelastustiedosta 6, joka ilmestyy keskiviikkona 26. elokuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jussi Helttunen

 

Lue lisää