Harjoitus ja koulutus 8.11.2017

Köysipelastaminen: Keski-Suomen ryhmä tähtää MM-kisoihin

Keski-Suomen pelastuslaitoksen palomiehet harjoittelivat 27. lokakuuta ihmisen pelastamista nostokurjen ohjaamosta köysillä.

”Se on yksi haastavimmista ympäristöistä, mihin palomies voi joutua. Harjoittelimme tilannetta, jossa nosturissa työskentelevä mies olisi saanut sairauskohtauksen. Meidän miesten tehtävänä oli miettiä, miten potilaan saisi parhaiten pelastettua alas”, kertoo koulutusmestari Matti Nokelainen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Keski-Suomen pelastuslaitoksella on koulutettu 26 köysipelastamisen osaajaa. Kuvassa vasemmalta alkaen Sami Huovila, Hannu Kokkonen, Timo Kosunen, Joni Muittari, Aki Katajamäki, Sami Hyvönen ja Aapo Pihlainen.

Sairauskohtauksen saanutta miestä mallinnettiin nukella, joka piti pelastaa 67 metrin korkeudesta. Pelastustilannetta harjoiteltiin Keski-Suomen keskussairaalan rakennustyömaalla Jyväskylässä.

”Koulutamme itse omat miehemme. Näihin tilanteisiin ei tule rutiinia, kuten muihin tehtäviin. On tärkeää harjoitella harvinaisia tehtäviä, jotta pystytään toimimaan tositilanteessa asian vaatimalla tavalla”, Nokelainen selvittää.

”Jokainen tiesi mitä tekee”

Vs. paloesimies Sami Huovila toimii Keski-Suomen pelastuslaitoksen korkealla työskentelyn pääkouluttajana. Hän oli tyytyväinen sairaalan rakennustyömaan harjoitukseen.

Sami Huovila ja rakennusliike SRV:n työmaan työsuojelupäällikkö Jouni Näreaho olivat tyytyväisiä harjoitukseen.

”Harjoitus meni ryhmän osalta loistavasti. Meillä ei ollut täysin valmista suunnitelmaa, mihin köydet kiinnitetään vaan piti toimia sovelletusti. Jokainen tiesi mitä tekee. Kaikki selvisivät turvallisesti kotiin ja mitään ei pudotettu alas. Saavutimme tunnin tavoiteajan”, Huovila analysoi.

Jyväskylän alueella rakennetaan korkeita rakennuksia ja nostureita on paljon.

”Toinen toistaan korkeampia rakennuksia nousee ja joku päivä näitä hommia tehdään oikeassa tilanteessa”, Huovila arvioi.

Kohti MM-kisoja

Nokelaisen mukaan Keski-Suomesta on tarkoitus lähteä joukkueella teknisen köysipelastamisen MM-kisoihin, joka järjestetään Belgiassa ensi touko–kesäkuussa.

Sairaalan rakennustyömaalla on useita nostureita Jyväskylässä.

”Belgiaan on tarkoitus lähteä kilpailemaan ja seuraamaan, millaisia köysiosaajia ja tekniikoita maailmalla on”, Nokelainen sanoo.

Huovila toivoo, että ryhmä pääsee kilpailemaan MM-kisoihin. Ilmoittautuminen on tammikuussa.

”Meillä on kova pyrkimys lähteä sinne. Oltaisiin varmaan Suomesta ensimmäinen jengi, joka sinne lähtee. Ryhmän osaaminen on korkealla ja siitä on hyvä jatkaa nöyrästi suunnitelmallista harjoittelua”, Huovila toteaa.

Teksti, kuvat ja video: Mika Rinne

 

Lue lisää