Harjoitus ja koulutus 15.12.2015

MIRG menee sinne, minne muut eivät

Marko Virolainen, Juha Oksa ja Risto Kemppainen kävelevät kohti helikopteria vartiolentueen kentällä Kärsämäellä.

Marko Virolainen, Juha Oksa ja Risto Kemppainen kävelevät kohti helikopteria vartiolentueen kentällä Kärsämäellä.

Marraskuinen maanantai-ilta Turun lentokentän vieressä, Kärsämäen paloasemalla pimenee vääjäämättä. Kylmä tuuli lennättää lumipyryä pitkin viereistä vartiolentueen kenttää.

Sisällä paloaseman hallissa sitä vastoin on lämmintä, ja hiki kihoaa oransseja merilentopukuja päälleen kiskovan kolmen MIRG-ryhmäläisen otsalle. Ulkona käynnistellään Rajavartiolaitoksen AS332 Super Pumaa, joka pian lentää pimeänselkään. Seuraavat puolitoista tuntia kuluvat maastoon- ja veteenvinssausten sekä maastoonlaskujen parissa.

mirg2
Palomestari, MIRG-P3 Marko Virolainen, paloesimies, MIRG-ryhmänjohtaja Risto Kemppainen ja palomies, MIRG-pelastaja Juha Oksa pukeutuvat harjoitukseen.

 

Alkamassa on MIRG-ryhmän ja helikopterimiehistön yhteinen harjoitus. Samalla Rajavartiolaitos antaa yhdelle lentomekaanikolle koneen tyyppikoulutusta.

MIRG eli Maritime Incident Response Group on alusten tulipalojen sammuttamiseen ja muihin haasteellisiin merionnettomuuksiin erikoiskoulutettu meripelastusryhmä, jonka toiminta kattaa koko Itämeren alueen. Suomen ryhmät ovat Turussa ja Helsingissä.

Turun MIRG-ryhmä liikkuu useimmiten Rajavartiolaitoksen vartiolentueen kanssa Super Puman kuljettamana.

mirg1
Kopterissa on se perusmiehitys, joka pääsääntöisesti MIRG-hälytyksille: lentäjä, perämies, yksi lentomekaanikko, ensihoitaja ja pintapelastaja. Keskellä pilotti Olli Nieminen.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palomestari ja MIRG-P3 Marko Virolainen painottaa, että MIRG-ryhmään haluavalla tavallisen palomiehen työn täytyy olla jo täysin hallinnassa.

”MIRGissä normaalin toiminnan lisäksi tulevat merelliset olosuhteet, erilaiset alukset. Palomiehen työhön tuodaan vielä lisäelementtejä, merellinen puoli.”

mirg4
Risto Kemppainen, Juha Oksa ja Marko Virolainen valmiina lähtöön.

Lue koko MIRG-reportaasi Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyy 16. joulukuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Teemu Heikkilä

Lue lisää