Harjoitus ja koulutus 6.4.2018

Rehtorit koulutuspäätöksestä: Waitinen on ”Vapaavuoren miehiä”, Parviainen toivoo lisää resursseja

Tulevaisuudessa Pelastusopisto kouluttaa Helsinginkin palomiehet.

Tulevaisuudessa Pelastusopisto kouluttaa Helsinginkin palomiehet.

Helsingin Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen on yllättynyt sisäministeriön tuoreesta päätöksestä.

Sisäministeriön perjantaisen tiedotteen mukaan Pelastusopiston yhteydessä toimiva Kriisinhallintakeskus (CMC Finland) siirtyy Kuopiosta pääkaupunkiseudulle. Pelastusopistolle Kuopioon puolestaan keskitetään koko pelastusalan koulutus, kun Helsingin Pelastuskoulun toiminta lakkaa maakuntauudistuksen yhteydessä.

Waitinen on ollut mukana valmistelemassa tulevan Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastajien koulutusta, eikä osannut odottaa tätä käännettä.

”Minulla oli hakuohje valmisteilla vuoden 2019 pelastajakurssille. Olen myös vastannut puhelimessa kyselijöille, että huhut kuolemastamme ovat ennenaikaisia.”

Pelastuskoulun pelastaisi ainostaan se, että koko maakunta- ja soteuudistus kaatuisi.

”Silloin väkisinkin joudutaan pohtimaan eri tavalla pelastuslaki. Tässä asiassa olen siis pormestari Jan Vapaavuoren miehiä.”

Jos sisäministeriön ratkaisu menee maaliin saakka, Helsingille jäisi kuitenkin täydennyskoulutuskurssien järjestäminen.

”Jos Kuopio alkaa kouluttaa kaikki, niin me järjestämme hyvin suunniteltuja täydennyskoulutuskursseja Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle rekrytoitavalle pelastajakunnalle.”

”Ajatuksena on, että Kuopiosta valmistuneet pääsevät kehittämään ammattitaitonsa huippuunsa ympäristössä jossa on niitä asioita, joita ei opeteta Kuopiossa: maanalaiset tilat, korkeat rakennukset, meritoiminta, raitiovaunut, metro…”

Pelastusopisto toivoo lisää resursseja

Mervi Parviaista sisäministeriön päätös ei yllättänyt.

”Se oli yksi vaihtoehdoista, joita valmisteluvaiheessa on pyöritelty. Ymmärrän hyvin tunteet, jotka Helsingissä nyt ovat, mutta jos ajatellaan kustannusten kannalta, niin tämä on varmasti järkevä ja tarkoituksenmukainen ratkaisu”, Pelastusopiston rehtori sanoo.

Pelastusopistolle ratkaisu tarkoittaa tietenkin lisää koulutettavia.

”Käytännössä se volyymi, joka Helsingissä on koulutettu, tulee meille. Toivomme saavamme lisää resursseja harjoitusalueenkin kehittämiseen, että saamme sitä kautta koulutusta edelleen petrattua.”

Parviainen ei kuitenkaan näe, että muutos olisi erityisen dramaattinen.

”Samalla lailla opistossa on tähänkin saakka koulutettu kaikkien muidenkin laitosten väki, ja perehdyttämiskoulutus puolestaan on alueiden vastuulla.”

Koko Kriisinhallintakeskus CMC:n siirto pääkaupunkiseudulle oli Parviaiselle pienoinen yllätys, sillä alun perin sen piti siirtyä sinne vain hallinnollisesti.

”Siirtotyöryhmä valmisteli hallinnollista siirtoa sisäministeriön erillisyksiköksi. Siinä mielessä päätös oli pienoinen yllätys. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että kansainvälinen pelastustoiminta jää Pelastusopistolle.”

Parviainen korostaa, että sekä Pelastusopisto että Pelastuskoulu ovat varmasti aina pyrkineet parhaaseen mahdolliseen laatuun koulutuksessa.

”Minusta on ikävää, että tässä on vastakkainasettelua, kummalla on parempi koulutus. Totta kai siinä on haastetta, kun meillä on niin erilaisia laitoksia, mutta pitää muistaa, että me annamme ammatillisen koulutuksen ja perehdytys kuuluu laitoksille.”

Lue täältä tiedote:

CMC pääkaupunkiseudulle, Pelastuskoulun toiminta lakkaa

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää