Harjoitus ja koulutus 5.12.2017

Video: pelastajakurssi 100 hyvässä vauhdissa

Pelastajan perustaitoja, solmuja, pumppuja, häkkirataa, anatomiaa, kanylointia…

Pelastustiedossa 6/2017 kerrottiin Pelastajakurssi 100:n ensimmäisestä päivästä Pelastusopistolla. Odotukset ja into olivat korkealla. Kysyimme kolmelta opiskelijalta, miten opinnot ovat lähteneet käyntiin ja onko hymy hyytynyt. Menossa oli ensihoidon opetusjakso pelastustoiminnan jälkeen. Kaikki odottivat innokkaasti harjoittelua ambulanssissa.

Markus Salminen, 21, Eemeli Kankkonen, 21, ja Jasse Junkkari, 33, ehtivät tunnilta hetkeksi Pelastusopiston kalustohalliin kurssinjohtajan, opettaja Teemu Pietilän kanssa.

Kurssinjohtaja Teemu Pietilä kertoi pelastajakurssi 100:n päässeen hyvin vauhtiin. Markus Salminen (2. vas.), Eemeli Kankkonen ja Jasse Junkkari kertoivat oppivansa uutta ja mielenkiintoista joka päivä.

”Alan kokemusta ei ole, 15 vuotta olen tehnyt portsarin hommia. Mielessä on ollut ura myös sotilaana tai poliisina. Palomieskaverit suosittelivat tätä duunia ja nyt olen sitten täällä. Olen yllättynyt siitä, miten monipuolinen koulutus on. Uutta asiaa on tullut tosi paljon niin teoriasta kuin kädentaidoista. Koulu on intensiivinen ja opettajat ovat hyviä. Kivat ja reippaat opiskelijakaverit auttavat toinen toisiaan”, Itä-Helsingistä tuleva Junkkari iloitsee.

”Opinnot ovat lähteneet hyvin käyntiin ja vastanneet odotuksia. Aiempaa kokemusta alalta ei ole. Paljon on tullut uutta nippelitietoakin esimerkiksi kalustosta, ensihoidosta sanastoa. Ei ole vielä taisteluväsymystä opinnoissa, kone on vasta käynnistymässä. Hyvät opettajat osaavat esittää vaikeankin asian niin, että sen sisäistää. Tulevaisuudessa haluaisin pelastuslaitokselle töihin”, kertoo Varsinais-Suomesta kotoisin oleva Salminen.

”Palopuoli kiinnosti aluksi enemmän, pelastajan perustaidot on ollut ykkösjuttu. Kauhistelin etukäteen anatomian ja mikrobiologian opiskelua, mutta ensihoitokin on ollut tosi mielenkiintoista. On kiinnostavaa oppia, miten ihmiskehossa kaikki toimii. Tykkään siitä, että meille annetaan selkeitä tapauksia ratkaistaviksi”, Nurmijärveltä tuleva Kankkonen kertoo.

Pelastajakurssilaiset odottavat innokkaasti pääsyä ambulanssiharjoitteluun.

”Eilen ratkaisimme tehtäviä pareittain ja teimme nostoja sekä kantoja paareilla. Oikea tapa ja ratkaisu voi olla yllättävän yksinkertainen. Huomasi myös, ettei voimasta ole haittaakaan”, Junkkari sanoo.

”Kyllä, vaikka tekniikka on toki ykkösjuttu”, Kankkonen jatkaa.

Kurssinjohtaja Teemu Pietilä vahvistaa, että ensihoito kuormittaa palomiehiä raskaasti kentälläkin, joten perusvoiman ja tekniikan pitää olla kunnossa. Ahtaita porraskäytäviä ja kierreportaita on paljon. Kurssi 100 saa häneltä kiitosta.

”Kaikille ei ole ehkä koulunkäynti aiemmin maistunut, mutta täällä kuunnellaan tosi tarkasti. Porukka on hyvän ja tasalaatuisen oloista – samoin oli edellinen kurssi, jolla olin kurssinjohtajana. Jätkät hoksaavat tosi nopeasti pelisäännöt, ja miten homman pitää sujua.”

Katsele ja kuuntele tarkemmin miesten mietteitä videolta.

Teksti, kuvat ja video: Kimmo Kaisto

Lue lisää