Nelikerroksinen palotalo muodostuu yhdeksästä 12 metrin ja kahdesta 6 metrin merikontista. Vaativuutta on lisätty siirrettävillä väliseinillä. Kohteessa voidaan harjoitella myös ikkunoista, parvekkeilta ja kellarista pelastamista. Kattotyöskentelyyn on länsipuolella oma lappeensa. Kangasalla on myös verstas koko Pirkanmaan pelastuslaitoksen autokaluston huoltoon ja koulutuskalustoa. Tavoitteena on täysiverinen harjoitusalue.
Uudehkon Kangasalan koulutuspaloaseman vieressä Pirkanmaalla kiiltelee nelikerroksinen rakennuspalosimulaattori – maakaasukäyttöisenä ensimmäinen laatuaan. Se on suunniteltu muunneltavine tiloineen ammattilaisten koulutukseen.
Kangasalan paloasema lämpiää maakaasulla ja siitä nousi idea myös palotalon polttoaineeseen. Puhtaasta palamisesta ei juuri tule jäämiä ja harjoituksissa altistuminen on minimissään.
”Kyllä maakaasua on käytössä maailmalla, mutta Suomessa ei minun tiedossani ole vastaavaa. Palosimulaattorin kotimaisuusaste on rakentamisen osalta sata prosenttia. Ulkomaisten komponenttien osuus noin viisi prosenttia”, kertoo Mika Järvenpää Interfire Products Oy:stä.
Projekti on ollut hänen mielestään erittäin mielenkiintoinen. Koulutettavien altistuminen on ohjannut jo vuosia simulaattorihankkeita maailmalla. Suomessa se on noussut esille vasta parina viime vuonna. Finavia on ollut kaasukäyttöisten palokoulutussimulaattorien edelläkävijä. Pirkanmaan pelastuslaitos on tehnyt hänen mielestään huolellista työtä palotalon suunnittelussa.
”Oppia on haettu Pelastusopistoa ja Trondheimia myöten. Olemme kuunnelleet käyttäjien kokemuksia ja toiveita. Työryhmä on pitkälti itse suunnitellut tekniset ratkaisut rakennuspalosimulaattorissa. Esimerkiksi 1.–3. kerroksissa on murrettavia ovia. Simulaattori on muutenkin pioneerityötä, meidän suunnittelemamme ja Interfiren toteuttama”, kertoo koulutuspalomestari Antti Koskela.
Nyt simulaattoria on testattu ja säädetty. Harjoitussuunnitelmia tehtiin ensimmäisessä prosessivaiheessa. Teemana oli huoneistopalo. 1. kerroksessa on mahdollisuus lähes sadan neliön yhtenäiseen tilaan tai esimerkiksi rivitalohuoneistoihin.
”Henkilöstö on todella innoissaan, kun on päässyt vaikuttamaan. Ideoita on jo lukuisia, mutta etenemme maltilla yksi teema kerrallaan. Pyrimme jatkuvaan kehitystyöhön”, Koskela sanoo.
Kesällä pyörii kuumakouluttajien koulutus. Parivuotinen projekti huipentuu avajaisiin elo–syyskuun vaihteessa.
Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto
Lue lisää Pelastustiedosta 4–5/2020