Työturvallisuus 7.10.2022

Rope Rescue -koulutuskiertue tulossa neljälle paikkakunnalle marraskuussa

Sisäministeriö julkaisivuonna 2021 uuden Putoamisvaarallisella alueella työskentely pelastustoimessa -ohjeen. Pelastusopistolla on myös valmistunut uusi opas turvallisiin työtapoihin ja tekniikoihin.

Suomen Palopäällystöliitto järjestää aiheesta maksuttoman koulutuskiertueen. Yksipäiväinen koulutus koostuu teoriasta, jota seuravat demonstraatiot ja käytännön opastus uusiin köysitekniikoihin.

Kiertueen pääkouluttajana toimii Sami Huovila Keski-Suomen pelastuslaitokselta. Huovila oli asiantuntijajäsen sisäministeriön PVAT-ohjeen valmistelutyöryhmässä ja päävastuussa Pelastusopiston hankkeessa, jossa tehtiin uusi opintomateriaalipaketti.

Kiertueen kohderyhmää ovat pelastuslaitosten ja sopimuspalokuntien kouluttajina toimivat. Tieto leviää pelastuslaitosten työvuorokoulutusten ja palokuntien viikkoharjoitusten kautta pelastustoimen kentälle.

”Koulutukseen ilmoittaudutaan pelastuslaitosten kautta. Uskoisin, että 20–40 henkilöä mahtuu per tilaisuus”, kertoo koulutuspäällikkö Pasi Uurasmaa Palopäällystöliitosta.

Rope Rescue -koulutuskiertue alkaa Seinäjoen paloasemalta 1. marraskuuta. Seuraavana on vuorossa Rovaniemen paloasema 9.11. Jatkoa seuraa Kajaanin paloasemalla 17.11., ja kiertue päättyy Kangasalan paloasemalle 25. marraskuuta.

Palopäällystöliitto sai Palosuojelun edistämissäätiöltä apurahan Rope Rescue -koulutuskiertueen toteuttamiseksi. Ennakkotiedon mukaan kiertuetta on tarkoitus jatkaa ensi keväänä neljällä paikkakunnalla.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Lisätietoja SPPL:n nettisivuilta.

Lue lisää