Harjoitus ja koulutus 21.9.2015

Sammutusoppia naisille

Petri Åberg opettaa Sirkku Kokkolalle kattilapalon sammutusta.

Petri Åberg opettaa Sirkku Kokkolalle kattilapalon sammutusta.

Naisten Valmiusliiton Syyslento 2015 –harjoitus pidettiin Jyväskylän varuskunnan ympäristössä viikonloppuna. Tarjolla oli kymmenen eri kurssia, joissa harjoiteltiin muun muassa ensiapua, kyberturvallisuutta, itsepuolustusta sekä maastossa liikkumista ja yöpymistä. Osa kursseista sisälsi myös alkusammutusharjoituksen, kertoo kouluttaja Petri Åberg.

”Aluksi alkusammutusta käydään teoriassa läpi, jonka jälkeen vuorossa on käytännön harjoituksia. Jokainen harjoitukseen osallistunut voi lunastaa myös alkusammutuskortin.”

Petri Åberg veti naisten valmiusharjoituksessa alkusammutuskoulutusta.
Petri Åberg veti naisten valmiusharjoituksessa alkusammutuskoulutusta.

Jyväskylässä asuva Åberg on toiminut aiemmin VPK:ssa Jämsässä ja Keuruulla. Nykyisin vapaa-aika tahtoo kulua Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen eli MPK:n toiminnassa.

”Meillä on kolme rastia, joissa ensin jauhesammuttimella sammutetaan palava astia. Sitten vuorossa on kattilapalon sammuttaminen sammutuspeitteellä ja kattilan kannella. Lopuksi sammutuspeitteellä opetellaan palavan ihmisen sammutusta.”

Åbergin mukaan naiset suoriutuivat harjoituksesta kokonaisuudessaan hyvin. Kattilapalon sammuttamisessa jotkut nostivat tosin sammutuspeitteen liian aikaisin kattilan päältä, jolloin se leimahti uudelleen tuleen. Myös lieden virta unohtui joiltakin katkaisematta. Yksi sammutusopin saajista oli vantaalainen Sirkku Kokkola.

”Edellisen kerran olen ollut sammutusharjoituksessa purjehduskoulun yhteydessä noin kymmenen vuotta sitten, joten tämä kertausharjoitus oli tarpeellinen. Minusta oli hyvä, että alkusammutusta saa kokeilla useamman kerran, jolloin oppi jää parhaiten muistiin,” Kokkola sanoo.

Syyslento 2015 –harjoitukseen osallistui lähes 450 naista eri puolilta Suomea, joka on harjoituksen johtaja Kaija Koposen mukaan osallistujamäärällä mitattuna Valmiusliiton historian suurin harjoitus.

”Harjoitukseen oli tulijoita enemmän kuin mukaan mahtui. Naisten kiinnostus turvallisuusasioihin on kasvanut entisestään viime aikoina kun maailmanmeno on muuttunut epävarmemmaksi”, Koponen kertoo.

Naisten Valmiusliitto järjestää vuosittain kaksi isoa harjoitusta ja seuraava pidetään Haminassa ensi keväänä.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

 

Lue lisää